Fashwave – lyden av ung, hvit nasjonalisme

The following two tabs change content below.
Redaktør for Ymte.no

Latest posts by Johan Slåttavik (see all)

Fashwave er ikke en musikksjanger så mye som det er et sosialt fenomen blant unge hvite nasjonalister i Europa og vestlige land. Ymte viser her en musikkvideo med nydelig fashwave, gjengitt på Wikimedia Commons-lisens. 

Musikken er ofte kraftig inspirert av 1980-tallets synthwave og vapourwave. Gjerne med innslag av mer moderne elektronika. Videoene har ofte, om ikke nesten alltid, et tydelig pro-hvitt budskap. Nettsiden The Daily Stormer har tidligere skrevet en artikkel om fashwave som fenomen i USA.

Artisten «~ C Y B E R N Δ Z I ~ » (se video) er en av de mest populære. De har tidligere vært intervjuet av BuzzFeed. På YouTube-kanalen til «Cybernazi» kan vi se at videoene har vært spilt 1,3 millioner ganger. Kanalen har godt over 10k følgere nå i oktober 2017.

Andre populære fashwave-artister som kan nevnes er «Xurious» og «Eternal Reich».

Del artikkel:
 • Jeg vet ikke om jeg ville kalt 10 126 abonnenter for godt over 10k, men greit nok. Jeg er for å vise forståelse for og gå i dialog med ekstremister, av denne grunn ser jeg ofte på ekstremt materiale selv, både fra politiske og religiøse kilder. Dette for at jeg skal kunne fremstille fenomenet på en kritisk måte. Nøkkelordet her er kritisk. Du problematiserer ikke materialet du lenker til, du bare formidler hvor høye seertall de har og annen skryte statistikk. Dette høres ut som om du sier «hvit makt er kult, gå og sjekk det ut!».

  Trykkleif: Rett YoyTube til YouTube.

  • Geir- Are Valle

   Om du er ute på en misjon om å forstå ekstremisme, eller den ekstremismen som er problematisk så tenker du kanskje på ondskap. – Ekstremisme som påfører andre lidelse. Å forstå ondskap klarer du ikke. Det du klarer å forstå er hva du selv opplever som ondt, og det er ikke et objektivt syn på den. Det vi kan si noe om er hvilke systemer som bidrar til størst lidelse og gjennom det måle ondskap i antall rammede mennesker. Det er egentlig enkelt og analytisk å forstå ondskap på den måten. Så hva opplever du som problematisk i denne musikken, det er bare musikk. Er det assosiasjoner i symbolbruken som gir deg følelsen av noe ondt? Musikk har aldri drept noen så vidt jeg vet om en ser bort fra det å få et flygel ramlende over seg fra stor høyde.

 • Kommentaren din forvirrer meg, av flere grunner. Prøver du å markere deg som for eller mot musikken som Slåttavik lenker til?

  • Ja ha? Vel, bevisstheten min forteller meg at det var nazi Tyskland og ikke Sovjetunionen som bedrev en brent jords taktikk i Finnmark. Du er vel mot nazisme da?
   Du lenker stadig til tilfeldige videoer på Youtube, først en Suicide Squad trailer og nå en anime AMV fra 2014. Poenget?

   • Du reiser tilbake i tid? Men ikke lenger enn til etter oppfinnelsen av youtube, altså?

    Jeg får følelsen av at du troller meg nå, men på en annen side så begynte du å si merkelige ting før jeg i det hele tatt postet noen kommentar.

    Uansett, jeg fant Facebook siden din. Som jeg mistenkte er du helt klart en ytre høyre skikkelse med innslag av New Age og nyhedenske trekk. Vet du, når du hinter til åndelig innhold uten videre forklaring eller kontekst så fremstår du, med all respekt, som noe fjern?