Hva var i Aftenposten under krigen?

The following two tabs change content below.
Redaktør for Ymte.no

Latest posts by Johan Slåttavik (see all)

Ymte presenterer her et lite tilbakeblikk på hvordan avisen Aftenposten var under andre verdenskrig. Avisens historie fra krigen har i alle år vært et veldig betent tema for avisen.

Når andre aviser i Norge lager morsomme kopier av sine egne aviser fra krigens dager, så gjør Aftenposten aldri det. Årsaken er at de er innmari flaue over sin forhistorie fra krigen. Noe vi skal se nærmere på her.

Hyller Adolf Hitler

Øverst i denne artikkelen ser vi en forside fra Aftenposten fra tirsdag 9. november 1943. På forsiden ser vi en berømt kjendis som Aftenposten var veldig glade i. Saken er fra NTB, som også har en like betent historie som Aftenposten.

I dag er Aftenpostens tidligere helter byttet ut med nye subversive og tvilsomme helter av samme kaliber. Angela Merkel, Lars Gule og slubberter som Antirasistisk Senter. Alle sammen med samme visjon om et «nytt Europa» som de gamle heltene hadde.

Skryter av parade i Oslo

Her ser vi en utgave av Aftenposten fra tirsdag 20. april 1943. På forsiden ser vi generaloberst Nikolaus von Falkenhorst som inspiserer det Aftenposten likte å kalle «våre styrker», mens de spaserer opp Karl Johan i Oslo. I likhet med andre norske aviser var ikke Aftenposten særlig glade i norsk nasjonalisme den gangen heller.

Heilende på forsiden

På forsiden av Aftenposten lørdag 30. januar 1943 kan vi se tre heilede herrer. Regierungspräsident Hans-Reinhard Koch, SS-Obersturmbannführer Hans-Hendrik Neumann, og en representant for Hitler-Jugend. De hilser høytidelig foran Aftenpostens fotograf.

Ved siden av de heilende herrer er det en sak på forsiden om det nasjonalsosialistiske Tysklands verdenshistoriske innsats.

«Det nye Europa»

Et nytt Europa med multikultur av ulik form var et flittig omtalt tema i Aftenposten også under krigen. Da besto invasjonen av en gjeng tyskere som ville gjøre Norge til en del av et gedigent Stor-Tyskland. Selvfølgelig så aktører som Aftenposten sitt snitt til å drive subversiv virksomhet også da. Her skulle norsk kultur og norske verdier undergraves på samme måte som i dag.

Del artikkel:
 • Johan Slåttavik

  Slik jeg ser det er Tore W. Tvedt et langt bedre og ærligere menneske enn kloakkrottene til etablissementet. Han tør i det minste å stå for det han tror på. Noe kloakkrottene i etablissementet ikke tør. De bare flyter med strømmen og gjemmer seg i fellesskapet. Tvedt har min respekt fordi han våger og tør være seg selv, og faktisk stå for noe.

  Jeg er ikke helt enig med ham i alt. Men han har unektelig noen gode og gjennomtenkte poeng. Selv leser jeg Vigrid sin nettside av og til, og kan ikke fatte all den usaklige motbøren Tvedt har måttet tåle gjennom årene.

  Jeg har inntrykk av at han er et godt menneske. Mye bedre enn de onde kloakkrottene.

  • Johan Slåttavik

   Jeg liker å bedømme selv hvem som er dårlige mennesker og ikke. Når et dysfunksjonelt etablissement ønsker å fremme folk som fæle så vet jeg at det samme etablissementet er notorisk løgnaktig. Så jeg tar gjerne en kaffe med både deg og Tore. Jeg liker frimodige mennesker.

   • Geir- Are Valle

    Det her kaffeslabberaset vil jeg også være med på for dette vil jeg ha klarhet i; Ser Tvedt på seg som en prest fra Odin, og hva er fundamentet i denne læren, og hva var dette dåpsgreia han holdt på med overfor ungdommer for noen år siden og så videre? Snakker vi åsatru, eller noe som skal brukes for å få makt over andre? Nå har Tvedt fått helsa tilbake, og det gleder meg, men han bør spørre seg om det er for å få en ny sjanse til dette tullet (dåp og åsatru ? ), eller en ny sjanse til å gjøre det rett. I beste mening det jeg skriver!

    • Geir- Are Valle

     Ja det er Newtons lov som sier noe om at en kraft måles av dets motkraft.

     Nå kan du jo invitere Tvedt på en debatt her mor, så skal du få se kar som kan debattere, for å svare på en annen debatt og tråd:)

     Det jeg vil ha svar på er dette rase greiene som han er veldig opptatt av. Skjønner at han ikke vil lese bibelen for den er jo skrevert av jøder, og dem er jo det værste som fins på jord.

     Her mangler det empati med et folk som har tålt store lidelser føler jeg.

     Det her fokuset som noen har på at noen jødiske forettningsmenn ser ut til å ha mye makt igjennom store pengepinger kan en da umulig klandre et helt folk. Det er direkte ufornuftig.

     Hva mener Tvedt om kjærlighet, hva mener han skal skje med to som av forskjellig etnisitet får barn sammen, og hva med barnet.

     Kan du spørre han om det?

     Takk!

     • densensurerte

      Kan jeg komme med et spørsmål til deg, Østgård – som egentlig er til de grader off topic?

     • densensurerte

      Flott :). Jeg legger ofte merke til hvordan folk skriver – ikke bare hva de skriver. Og du bruker mye stor forbokstav på ord inne i setninger. Og noen ganger gjør du det ikke. Er det noen spesiell tanke bak det?

     • densensurerte

      Ok. Noen skriver jo substantiv med stor forbokstav fordi man gjøre det i det tyske språket. Du har frigjort deg og bruker stor forbokstav også på andre ordgrupper. Men, som skrevet – jeg bare lurte på om det var bevisst – og det var det jo. Så, takk for svaret :).

     • densensurerte

      Det er ikke alt du skriver som jeg umiddelbart forstår, frue/frøken.. men det kan godt hende jeg kommer til å tenke over det ved en passende anledning.

     • densensurerte

      Tøffe damer som står på sitt, er noe både det ekte Norge og menn, liker.

     • densensurerte

      Hehehe.
      Raringer, ja.
      Kanonføde.
      Du legger ingenting imellom.
      Det er sikkert og visst.
      s

     • densensurerte

      Ingenting galt med det. Tvertimot.
      Det er bare en sjeldenhet.
      Derfor det bemerkes.