Alternative sosiale medier

Nordmenns bruk av sosiale medier har økt betraktelig de siste årene. Men hva gjør du når de mest brukte tjenestene som Twitter og Facebook begynner å sensurere deg? Svaret på det er å benytte alternative sosiale medier. 

Ofte er de alternative tjenestene spesialiserte på aktiv bruk av ytringsfrihet. Noe som gjør at de har en policy som strekker seg lengre enn langt hva gjelder ting som kan ytres på plattformene de tilbyr.

Ymte har gjennomført en test av de mest brukte alternative mediene. Vi har brukt dem en stund, prøvd ut hva de har å tilby, og endelig konkludert med hvorvidt de kan anbefales eller ikke.

VKontakte

ENKELT: Logoen til VKontakte kan minne litt om logoen til Facebook. Hvorvidt dette er gjort bevisst er ukjent for Ymte. FOTO: VKontakte

Tjenesten VKontakte, også forkortet VK, er en russisk versjon av den amerikanske tjenesten Facebook. Ifølge Wikipedia skal VKkontakte i 2013 ha mer enn 200 millioner brukerkontoer. For det meste brukt av mennesker i den russiskspråklige delen av verden.

VKontakte kan på mange måter minne om Facebook. Men forskjellene er at VKontakte er enklere og lettere sammensatt. Uten så mye «bells and whistles» som Facebook. Ikke så mange emotikoner, stickers og annet fjas. Derimot har VKontakte en gratis strømmetjeneste for musikk.

For å opprette en profil på VKontakte trenger du kun å registrere deg med brukernavn og e-post. Men for ekstra sikkerhet kan du også registrere et norsk telefonnummer. Samt laste ned en kodegenerator som genererer en tallkode til deg for hver gang du logger på tjenesten.

For å besøke VKontakte kan du klikke her.

GAB.ai

GAB ble opprettet 15. august 2016, som et alternativ til Twitter. GAB lar

FROSK: Logoen til GAB.ai er en grønn frosk. Kanskje er det en referanse til Pepe? FOTO: GAB.ai

brukerne dele meldinger på 300 tegn, også kalt «gabs». Mens Twitter lar brukere skrive meldinger på 160 tegn, som kalles «tweets».

Tjenesten GAB er basert i USA, nærmere bestemt i Texas. Formålet med GAB er å sikre ytringsfrihet for mennesker som blir sensurert av tjenester som Twitter.

For å registrere deg på GAB trenger du et brukernavn og en e-postadresse.

Blant brukerne på GAB finner vi Andrew Anglin, som driver nettsiden Daily Stormer. En nettside som blir jaget rundt på internett etter at de omtalte den omkomne kvinnen fra bilangrepet i Charlottesville som «en feit og barnløs byrde for samfunnet».

For å besøke GAB kan du klikke her.

Wrongthink

OREWLLIANSK: Logoen til tjenesten Wrongthink har likheter med logoen til INGSOC i romanen 1984 av George Orwell. FOTO: Wrongthink.net

Navnet på tjenesten Wrongthink har klare konnotajsoner til George Orwells roman 1984. Wrongthink er definert som tankeforbrytelser mot et regime.

Slagordet til tjenesten Wrongthink er «Because Free Speech».

Wrongthink er en tjeneste som ikke minner om verken Facebook eller Twitter i sin utforming. Men mer som en slags hybrid av begge.

For å opprette en profil på Wrongthink trenger du e-postadresse og et brukernavn.

For å besøke Wrongthink kan du klikke her.

Konklusjon

De tre tjenestene vi har listet opp her fungerer godt dersom du ønsker å benytte sosiale medier som ikke driver aktiv sensur av meninger og ytringer.

Hva som er best kommer veldig an på hvilke behov du har for å benytte sosiale medier. De er alle sammen gode alternativer.

GAB.ai er et fullverdig alternativ for Twitter, og VKontakte er et fullverdig alternativ for Facebook. Wrongthink er mer spesialisert på folk som ønsker å drive aktiv diskusjon.

Følg Ymte.no