I en overdrevent selvsentrisk bok prøver Aftenposten-journalist og slankedronning Ingeborg Senneset å gjøre anoreksi til noe hipt og kult. Målgruppen er ungjenter, og en stadig mer aldrende Senneset inntar rollen som forbilde for dagens ungdom.

Enkelt forklart har Norges egen slankedronning klippet og limt tekster fra egen slankeblogg, og fått det utgitt i bokform. Sånn i tilfelle folk som ikke har internett hjemme kan ha gått glipp av henne.

Moralen er enkel. Bli anorektiker, få oppmerksomhet, Facebook-likes og bli kjendis.

Gjennom boken blir vi kjent med den klisjéaktige hverdagen til en figur som sliter med de typiske i-landsproblemene som middelklassen i Norge ofte har. Nemlig ting som spisevegring og dårlig selvbilde. Greit nok i og for seg, men innholdet kan virke som et delvis plagiat av boken Himmel og Helvete som den norske forfatteren Maren Kjeldstad skrev i 2006. En bok som faktisk er relativt bra.

Hadde hovedpersonen i boken Anorektisk (forfatteren selv) hatt noen interessante eller positive kvaliteter som menneske, ville boken trolig vært bedre.

I korte trekk

IDEALISERER ANOREKSI: Ingeborg Senneset (på bildet) idealiserer anoreksi for tenåringsjenter. FOTO: Wikimedia Commons

Boken Anorektisk er så grunn at den kan oppsummeres i noen få setninger. Hovedpersonen i boken (forfatteren selv) gidder ikke spise mat, og havner på et mentalsykehus i Trøndelag. Her får hovedpersonen vite at hun ikke er verdens midtpunkt likevel.

De overarbeidede legene og sykepleierne på sykehuset omtales som noen skikkelige teitinger.

Handlingen er meg, meg, meg. Buuhuu synd på meg. Stakkars meg. Jeg er et kronisk offer. Samtidig gir boken inntrykk av at anoreksi er veien til suksess i livet. Bare tenåringsjentene pådrar seg anoreksi, så blir de like hippe og kule som Senneset.

Anoreksi er åpenbart tingen å ha. Kjempekult. Følg idealet som Schibsted har laget for dere jenter.

Mangelen på konklusjoner, dype tanker, livsfilosofi og gjennomtenkte poenger gjør boken dørgende kjedelig. Faktisk så kjedelig at den neppe ville solgt dersom ikke forfatterens egen arbeidsgiver (Schibsted) hadde promotert boken så aggressivt som de har gjort. Men på den annen side har Schibsteds promotering av boken demonstrert at nepotismen fortsatt står veldig sterkt i slike bedrifter. Noe som er greit å vite.

Arbeidsgiverens egen positive omtale av boken preger til alt overmål også forsiden på boken(!).

Konklusjon

Boken kan leses for lulz, men den mangler grunnleggende litterære kvaliteter. De komiske omstendighetene rundt boken, eksempelvis at forfatterens egen arbeidsgiver og kolleger gir promo, gjør likevel at boken på en måte er aktuell. Om enn ikke for innholdet som sådan.

Hvis du har fått boken i julegave så kan den ha en viss praktisk nytteverdi. Som dørstopper, eller å legge i bunnen av kattedoen. Muligens kan den også brukes til å presse blomster i.

Følg Ymte.no

Kommentarfelt med Facebook

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here