Fargerikt 1. mai menagerie i Stavanger

Fargerik dag i Stavanger, 1. mai. Her, flagget til det marxist-leninistiske arbeiderpartiet (PKK) i det ikke-eksisterende landet Kurdistan.

Fagbevegelsen i Stavanger marsjerte i hopetall i årets 1. mai-demonstrasjon. Men det var utenriks politiske saker, og ikke hovedparolene, som virkelig begeistret de fremmøtte.

Demonstrasjonstoget i Stavanger startet utenfor Frimurerlosjens bygning i Løkkeveien. Deretter fortsatte demonstrasjonen til Byparken hvor appeller ble holdt. Mellom 1500 og 2000 deltok i årets demonstrasjon, ifølge Jo Jenseg i 1. mai komitéen. Kun et fåtall siddiser hadde derimot stilt seg gatelangs for å heie demonstrasjonstoget fremover.

Demonstrasjonen ble ledet av representanter for fagforeningene i regionen, etterfulgt av et fargerikt menagerie av mennesker, paroler og flagg. Hovedparolene i årets demonstrasjon fokuserte på såkalte velferds-profitører, krav om likelønn, 6-timers arbeidsdag, forhandlingsrett for pensjonister, nei til salg av jernbane og, som seg hør og bør, boikott av Israel.

Nye SOS Rasisme, som sprer jødehat og nazistempler Israel, ønsker å forby konkurrenter. Foto: Ymte

Nye SOS Rasisme, avdeling Stavanger, var alene om å appellere til vold med sin parole “Forby rasistiske organisasjoner – Knus Nordfront!” Nordfront er nettstedet til Den Nordiske Motstandsbevegelsen med utspring i Norge.

Nye SOS Rasisme sprer selv rasisme, da særlig i retninger jøder. Da er det kanskje ikke overraskende at de ønsker å forby andre som driver med det samme.

Tamiler marsjerte med krav om at Norge anerkjenner en tamilsk nasjon og tamilsk selvbestemmelsesrett.

Flagg med Stalins kurdiske doppelgänger, Abdullah Öcalan. Hva har han på 1. mai å gjøre, i Stavanger? Foto: Ymte

Kurdiske grupper hevet paroler med krav om “Tyrkia ut av Afrin” og “Stopp folkemordet i Afrin”. Afrin er en lite tettsted i nord-Syria som for tiden er okkupert av Tyrkiske styrker. Flere kurdiske PKK og Abdullah Öcalan flagg svaiet trolig i vinden i Stavanger idag enn noensinne i Afrin.

Samene var ikke representert med sine okkupasjons-symptomer. De har vel forstått at i Norge har de det best, og at de ikke får mer sympati i en 1. mai-demonstrasjon.

Helt bakerst i toget ruslet Kvinnegruppa Ottar og andre under parolen “Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur”.

De fleste av tamilene og kurderene forduftet før underholdning og appeller begynte i Byparken. Kanskje pølseboden eller den vakre fremføringen av en Leonard Cohen låt av 2-person bandet Olga skremte dem bort. Det å vise solidaritet med den norske arbeiderbevegelsen med sin tilstedeværelse var tilsynelatende ikke på deres agenda.

Under appellene ruslet Norsk Folkehjelp rundt med pengebøsser. De samlet inn penger for å dekke kjempeboten på 16 millioner de fikk for å ha samarbeidet med palestinske terrororganisasjoner.

Første taler i Byparken var LOs ungdomssekretær i Rogaland, Miriam Sorø. Hun appellerte til unge arbeidstakere om å organisere seg og ikke velge bort yrkesfag for høyere utdanning. “Folk er redde for å organisere seg” mente hun. Ikke rart det, ettersom fagforeningene skremmer arbeidsgiverne med krav om 6-timers arbeidsdag.

Odd Kristian Reme, Kirkelig Dialogsenter, holdt dagens internasjonale appell. Foto: Ymte

Odd Kristian Reme, daglig leder og dialogprest ved Kirkelig Dialogsenter, holdt dagens internasjonale appell. Han talte om flyktningkrisen, Rohingya-folket og Palestina. Han mente flyktningkrisen og stengte grenser avdekker hvor dårlig det står til med internasjonal solidaritet. Han talte for at eldre asylsøkere som har oppholdt seg lenge i Norge, uten muligheter for retur, må få amnesti og permanent oppholdstillatelse. Det lå blant linjene at vi nordmenn tilsynelatende bør skamme oss over mye. Vi i Ymte lurer på hvorfor Reme hater Norge så mye at han vil ødelegge det med åpne grenser og asyl-amnesti for alle over 62 år.

Reme talte videre om den væpnede konflikten mellom myndighetene og muslimske terrororganisasjoner i Myanmar (hvor Norsk Folkehjelp også er aktive). Han mente konflikten har ført til “etnisk rensing av verste sort”, og at Norge må lede en økonomisk boikott av Myanmar. Som om en boikott av Myanmar vil stoppe terroristene i deres forsøk på å skjære ut et lite islamsk kalifat i den Burmesiske jungelen?

Hatpredikan…, unnskyld, dialogpresten avsluttet sin tale og appellerte til boikott, økonomisk og akademisk, av Israel. Israel er skyldig i “etnisk rensing”, kolonisering og drap av demonstranter, sa han til jubel fra publikum. Han angrep også Universitetet i Stavanger for deres samarbeid med Technion universitet i Israel, og appellerte til akademisk boikott av Israel.

Hovedtaler Kirsti Bergstø, nestleder i SV. Foto: Ymte

Hovedtaler var Kirsti Bergstø, nestleder i SV og tidligere leder av Sosialistisk Ungdom. I god kulturmarxistisk ånd var talen 95% polemikk og 5% substans.

Ymtes utsendte valgte derfor pølseboden fremfor Bergstøs tale men fikk med seg at Bergstø mener FrP ikke representerer arbeiderbevegelsen og derfor ikke hører hjemme på 1. mai festiviteter. “De (FrP) hører hjemme i hagefester på Oslo vest” sa Bergstø. Slik taler en Finnmarking i Stavanger.

Tross kjipt tilbehør var i det minste pølsene gode.

Følg Ymte.no