Linux er ryggraden for mange nettsider og tjenester på nettet. Opprinnelig ble Linux utviklet for å kunne bruke UNIX på vanlige PC’er men har vokst forbi sitt opphav for lenge siden.

Dyret kommer i flere varianter, men skal det fokuseres på en rase, så det får bli Debian og dens etterkommere.

Skrivebord eller Remote Desktop

Operativsystemet har et stort utvalg av bruker- grensesnitt som kan installeres på en PC.  Noe du ikke trenger for dette vesenet lar seg fjernstyre.

Du trenger en klient for SSH (Secure Socket Hell) og en tjener for å kjøre fjerntliggende skjermbilder. Secure Shell (SSH) er en kryptering- protokoll som sikrer data til og fra deg for sniffing.

En rekke HowTo‘er på youtube viser når det gjelder Windows hvordan, og Putty og Xming er greie å sette opp. På en Linux desktop- maskin så er det bare å åpne et kommandovindu for å bruke fjerntliggende maskiner.

X11

Det grafiske brukersnittet (skjermbildet) i UNIX/Linux arbeider separat fra operativsystemet. Noe som gjør det mulig for en maskin å sende skjermbildet andre steder en til fysisk tilkoblet skjerm. Protokollen sender skjermbildet via Internett til din skjerm.

Dette dyret var oppe å gikk i Signapore da jeg surfet på nettet via det.

Et annet skjermbilde som viser IP versjon 6 og hvilket nettverk jeg bruker.

På denne forespørselen tror nettstedet jeg kommer fra Hessen i Tyskland.

At jeg sitter på ei steinrøys som isen dytta foran seg ut i Atlanterhavet er ikke mulig for nettstedet å finne ut av.

Nettsurfing med proxy uten å bruke proxy og det finnes et stort utvalg av virtuelle hosts som en kan leie for noen tiere i måneden.

En trenger et host med såkalt skall (shell).

SSH

Etter å ha skapt et nytt individ av arten, denne gang i UK, med Debian versjon 9. Er det bare å logge inn.

Legge inn locales-all, net-tools og kanskje mate-system-monitor. Opprette en vanlig brukerkonto og kjører mate-system-monitor.

Happy hacking!

Les mer om: Datasikkerhet.

Følg Ymte.no