Fordømmelse

Er det for lett å fordømme den enkelte for fellesskapets feil? Er det riktig å fordømme og forakte mennesker for ting de trolig ikke forstår?

For noen uker siden gikk jeg på en kafé i Trondheim for å spise lunsj. Jeg kjøpte et karbonadesmørbrød og en kopp med kaffe. Betalte kontant. Gikk til et bord og satte meg ned. Mens jeg satt der og spiste fikk jeg øye på en kvinne som satt et stykke bortenfor meg i lokalet. Med seg hadde kvinnen et barn. Jeg har sett kvinnen tidligere. Kvinnen arbeider i en mediebedrift som jeg ikke skal navngi her. En subversiv type. Jeg spiste smørbrødet mitt.

Når jeg satt der med kaffen etter maten tittet jeg bort på kvinnen som satt der med barnet. Mens kvinnen puttet mat inn i munnen på det lille barnet begynte jeg å tenke på hvordan kvinnen hadde fått tak i pengene hun hadde brukt til å kjøpe maten til barnet. At hun tidligere hadde hengt ut folk som rasister, underslått viktig informasjon fra offentligheten, spredd løgner og venstrevridd propaganda for å få de pengene. Tanken gjorde meg urolig.

Sosiale forskjeller

Jeg fortsatte med kaffen min. Sjekket e-posten på mobilen. Tittet deretter bort på kvinnen og barnet igjen. Jeg så kvinnens hånd som matet barnet. Et lite tiltalende barn, som moren og faren sikkert anser som det skjønneste i verden. Ikke jeg. Barnet hadde et grådig blikk. Jeg så for meg hvordan den lille en dag i fremtiden kommer til å bli en grådig og ondskapsfull person, som alle andre i den venstreorienterte middelklassen her i landet.

Jeg så på morens klær. Merkeklær som koster en del. Barneklærne kan ikke ha vært billige de heller. Kvinnens hårsveis bar preg av å være laget hos en frisør. Ikke noe hjemmeklipp akkurat. Åpenbart mennesker med en god og jevn strøm med penger på konto hver måned. Penger de får for å gjøre en elendig jobb, tenkte jeg. Penger som går til mennesker som ofte er kvotert inn på en arbeidsplass som de ikke fortjener å oppta.

Mens jeg satt der og funderte for meg selv tenkte jeg på hvordan den sosialistiske middelklassen i Norge fremstår som parasitter på samfunnet. Hvordan overbetalte mennesker med penger til å reise til syden, mate barna sine på kafé, kjøre nye biler og kle seg i dyre klær, er så ivrige på å «dele godene». Ikke sine egne goder. Det er de for grådige til. Men samfunnets goder. Fellesskapets goder. Midlene som samfunnet skal bruke til å ivareta de fattige og syke i Norge. Skattepengene til arbeiderne i tungindustri og helsetjenestene er hva disse champagne-sosialistene ønsker å dele ut. Til mislykkede stater i den tredje verden. Til hele verden. Til asyl-industrien i Norge, som er blitt en milliardindustri for den velstående sosialistiske middelklassen. Til inkompetente politikere; slik at disse kan sitte på Stortinget og diskutere bagateller, mens Europa forvandles til et multikulturelt helvete. Jeg opplevde det hele som en foruroligende tanke.

På bordet foran kvinnen lå et sett bilnøkler. Tilsynelatende til en ny og fin bil. En bil som bruker elektroniske nøkkelbrikker. Med kollisjonsputer, elektroniske styringssystemer og DAB-radio. En bil utvilsomt finansiert med penger utbetalt fra en arbeidsgiver som hadde kvotert henne inn, tenkte jeg. Trolig kvotert inn på grunn av kjønn og politisk tilhørighet.

Selv måtte jeg vrake den gamle bilen min et par uker tidligere. Etter å ha kjørt rundt i et livsfarlig gammelt bilvrak til noen få tusenlapper det siste året, slik at jeg kunne komme meg på det tiltaket NAV hadde bestemt at jeg måtte delta på. Jeg hadde tidligere søkt om å få støtte til å reparere bremsene på bilen min, men fått avslag. Hvis jeg uteble fra tiltaket ville jeg ikke ha råd til å leve.

Kvinnen jeg observerte på kaféen slapp åpenbart slike bekymringer. Hun har de rette politiske synspunktene. Med ønsker om å importere, integrere og assimilere. Klart hun blir kvotert inn og blir overstrødd med penger av det etablissementet hun lager propaganda for.

Uberettiget forakt?

Plutselig tar jeg meg selv i å føle forakt. Sterk forakt. Jeg spør meg selv hvilken rett jeg har til å sitte der og fordømme denne kvinnen i mitt stille indre. Kanskje er hun et like stort offer selv som alle de fattige og marginaliserte i Norge som det ikke finnes arbeidsplasser til. Som ikke blir kvotert inn på arbeidsplasser de ikke fortjener. Kanskje gjør denne kvinnen bare det som etablissementet krever av henne, slik at hun kan forsørge barnet sitt. Kanskje er hun til og med klar over problemene selv, og føler at hun ikke kan gjøre noe annet enn å bare flyte med strømmen. Jeg brukte et øyeblikk på å fordøye denne tanken. Kanskje jeg heller burde følt en slags sympati for dette vesenet, som bare sitter der fredelig og mater ungen sin. Kanskje problemet med «veggen» som hindrer norske fattige og marginaliserte fra å leve normalt går dypere enn til den enkelte murstein. Et spørsmål dukket opp. Er det slik at jeg fordømmer og forakter mennesker som bare er et instrument for et stadig mer dysfunksjonelt etablissement? Også det en foruroligende tanke i seg selv.

Idet jeg reiser meg og går sitter kvinnen fortsatt og duller med det lille barnet sitt. Jeg tar på meg jakken og forsvinner ut døren. På vei ut mot gaten spekulerer jeg på om jeg kanskje har tatt feil ganske lenge når det gjelder den enkeltes skyld for fellesskapets feiltrinn. Kanskje er det likevel slik at de bare er instrumenter for et større problem. At de bare er opportunister som kanskje selv ikke engang forstår hva de egentlig er en del av. Og hvis de forstår det, er det slik at de bare flyter med strømmen likevel? Jeg kommer frem til at de trolig ikke forstår. At de heller aldri vil kunne forstå det.

Trolig tror de selv at de bare er gode mennesker som gjør det rette. Har de rette holdningene til livet. Har de rette meningene. Ikke gjør noe galt. Kanskje er det slik. Kanskje ikke. I alle tilfeller kom jeg frem til at den enkelte ikke bør lastes for mye på grunn av etablissementets destruktive vilje.

Følg Ymte.no