Hans-Petter og Oddbjørn lager hatlister på internett

Oddbjørn Jonstad (73) og Hans-Petter Nygård-Hansen (45) lager hatlister med navn på nettsteder og folk som de misliker. På nettsidene hvor disse listene publiseres oppfordres det også til å drive politiske forfølgelser. 

Både Jonstad og Nygård-Hansen tilhører de ekstreme ytterkantene i det politiske landskapet. Men på hver sin side.

Bortsett fra å ha sterke meninger er det tilsynelatende lite annet de har felles. Foruten interessen av å lage hatlister på internett.

Jonstad tilhører det kontroversielle partiet Norsk Folkeparti. Som vil repatriere alle innvandrerne i Norge. Mens Nygård-Hansen tilhører en ytterliggående venstreside, som deler mange likheter med partiet SED. Et parti som styrte DDR fra 1949 til 1990.

Foruten svartelistene til Jonstad og Nygård-Hansen finnes det også et miljø som lager tilsvarende svartelister over barnevernsansatte, advokater og ansatte i offentlige tjenester.

Se også: Henges ut på nett (Trønder-Avisa)

Se også: Jonstad med svarteliste (Østlandets blad)

Se også: Svartelisten – HansPetter.info (Wayback Machine)

HATER BARNEVERNET: Lister over barnevernsansatte og andre som disse miljøene ikke liker finnes også. FOTO: Skjermdump fra relatert nettside.

Falske nyheter og konspirasjonsteorier

Hans-Petter Nygård-Hansen driver nettstedet HansPetter.info. Et typisk clickbait-nettsted med konspirasjonsteorier, falske nyheter og ekstremt politisk innhold.

Blant annet ønsker Nygård-Hansen å sørge for at folk som er uenige med ham selv blir avskjediget fra arbeidsplassene sine.

Nettstedet HansPetter.info er også fylt til randen av bilder og selfies av Nygård-Hansen selv. Bilder hvor han poserer i dress og dresslignende klær for å se «seriøs» ut.

Illustrasjonsbilder og andre bilder som brukes på nettsiden HansPetter.info krediteres ikke.

Tvilsom svarteliste

Hva som trolig er mest iøynefallende på nettstedet til Nygård-Hansen er en egen rubrikk som heter «Svarteliste».

Her lister Nygård-Hansen opp personer og nettsteder som han mener bør forfølges med å blant annet fratas reklameinntekter.

En rekke relativt ukjente nettsteder er listet opp. Men til og med seriøse og redaktørstyrte medier som Ymte og Resett er oppført på hatlisten til Nygård-Hansen. Under påstander om at disse angivelig lenker til useriøse nettsteder, lager falske nyheter og annet.

Uten å vise til ett eneste konkret eksempel.

På nettstedet HansPetter.info kommer det frem at Nygård-Hansen selger foredrag om ulike tema rundt journalistikk og medier. Til tross for at Nygård-Hansen ikke skal inneha noen formell kompetanse på disse områdene. Fra LinkedIn-profilen til Nygård-Hansen kommer det frem at han bare har en kort IT-utdannelse.

Videre er LinkedIn-profilen til Nygård-Hansen preget av tekster hvor han skryter hemningsløst av seg selv på gebrokkent og dårlig engelsk.

Det har ikke lyktes Ymte å komme i kontakt med Hans-Petter Nygård-Hansen for en samtidig imøtegåelse. Han er blitt forsøkt kontaktet via e-post, telefon og SMS.

«Nabokjerringa»

Oddbjørn Jonstad ble landskjent da han lanserte nettstedet Nabokjerringa. Et nettsted hvor han lager lister med navn på folk som han av ulike grunner ikke liker.

Jonstad omtaler gjerne disse personene som landssvikere og landsforrædere. Mens Nygård-Hansen omtaler folk som høyreekstreme, løgnaktige, hatere og annet.

Nettstedet Nabokjerringa fikk omfattende oppmerksomhet i norske medier. Blant annet ble nettstedet omtalt av Nettavisen.

Oddbjørn Jonstad har ikke etter det Ymte erfarer hatt falske nyheter og konspirasjonsteorier som sådan på sin nettside. Men Jonstad har på samme måte som Nygård-Hansen utarbeidet lister med navn og nettsteder han ikke liker.

Lister som på samme måte som hos Nygård-Hansen ser ut til å være basert på personlige mistanker og konspirasjonsteorier.

Ymte tar en prat med Oddbjørn Jonstad på telefonen. Han er en hyggelig og veltalende herremann.

– Hvorfor lager du slike svartelister?

– Jeg vil at de som står på den listen skal tenke seg om. Hvis det kommer til det punktet at det blir bråk i samfunnet i fremtiden, så er det greit å vite hvem som har stått bak problemene, sier Jonstad til Ymte.

– Hvilke reaksjoner har du fått?

– Ikke så mange. Alle som står på den lista får en sms fra meg, hvor jeg gjør oppmerksom på at de står der. Men de aller fleste bryr seg ikke. Likevel er det noen få som har anmeldt meg. Tror de var fem eller seks personer. Men politiet henla hele greiene, opplyser Jonstad.

Husransakelser og politi

Jonstad forteller til Ymte at det også er dukket opp en ny politisak i forbindelse med listene han lager.

– Det har nå kommet opp en ny politisak, for nettsiden min repatriering.no. Nå er det kommet inn tre politianmeldelser for den. Politiet har gjennomført husransakelse hjemme hos meg også for den saken.

Jonstad forteller at det har tatt sin tid for politiet å etterforske den siste politisaken.

– Saken er oversendt oslo tingrett. Men da har de også inkludert den gamle saken med nettsiden «Nabokjerringa», som tidligere var henlagt. Nå er den gamle saken altså tatt med i den nye saken. Jeg bare venter på innkalling til Oslo tingrett, avslutter Jonstad.

Følg Ymte.no