Hva var i Aftenposten under krigen?

Ymte presenterer her et lite tilbakeblikk på hvordan avisen Aftenposten var under andre verdenskrig. Avisens historie fra krigen har i alle år vært et veldig betent tema for avisen.

Når andre aviser i Norge lager morsomme kopier av sine egne aviser fra krigens dager, så gjør Aftenposten aldri det. Årsaken er at de er innmari flaue over sin forhistorie fra krigen. Noe vi skal se nærmere på her.

Hyller Adolf Hitler

Øverst i denne artikkelen ser vi en forside fra Aftenposten fra tirsdag 9. november 1943. På forsiden ser vi en berømt kjendis som Aftenposten var veldig glade i. Saken er fra NTB, som også har en like betent historie som Aftenposten.

I dag er Aftenpostens tidligere helter byttet ut med nye subversive og tvilsomme helter av samme kaliber. Angela Merkel, Lars Gule og slubberter som Antirasistisk Senter. Alle sammen med samme visjon om et «nytt Europa» som de gamle heltene hadde.

Skryter av parade i Oslo

Her ser vi en utgave av Aftenposten fra tirsdag 20. april 1943. På forsiden ser vi generaloberst Nikolaus von Falkenhorst som inspiserer det Aftenposten likte å kalle «våre styrker», mens de spaserer opp Karl Johan i Oslo. I likhet med andre norske aviser var ikke Aftenposten særlig glade i norsk nasjonalisme den gangen heller.

Heilende på forsiden

På forsiden av Aftenposten lørdag 30. januar 1943 kan vi se tre heilede herrer. Regierungspräsident Hans-Reinhard Koch, SS-Obersturmbannführer Hans-Hendrik Neumann, og en representant for Hitler-Jugend. De hilser høytidelig foran Aftenpostens fotograf.

Ved siden av de heilende herrer er det en sak på forsiden om det nasjonalsosialistiske Tysklands verdenshistoriske innsats.

«Det nye Europa»

Et nytt Europa med multikultur av ulik form var et flittig omtalt tema i Aftenposten også under krigen. Da besto invasjonen av en gjeng tyskere som ville gjøre Norge til en del av et gedigent Stor-Tyskland. Selvfølgelig så aktører som Aftenposten sitt snitt til å drive subversiv virksomhet også da. Her skulle norsk kultur og norske verdier undergraves på samme måte som i dag.

Følg Ymte.no