Jøder raser over naken-sisten i konsentrasjonsleir

Britiske aviser melder at jødiske interessegrupper raser over en polsk kunstfilm hvor nakne mennesker leker sisten inne i det som skal være såkalte gasskamre i en konsentrasjonsleir. Filmen skal være spilt inn i konsentrasjonsleiren Stutthof i 1999.

Jødiske ledere skal ha klikket i vinkel over filmen, og omtalt den som «forkastelig og en fornærmelse mot ofrene».

Ifølge den britiske avisen Independent har flere jødiske interesseorganisasjoner skrevet sinte og sure klagebrev til den polske presidenten Andrzej Duda. For å spørre om polske myndigheter godkjente innspillingen av kunstfilmen.

I brevet til den polske statsministeren klager jødene over at polske myndigheter ikke har fordømt filmen, og at statsministeren ikke har beklaget.

Organisasjonen for Holocaust-overlevende i Israel og Simon Wisenthal-senteret, er blant dem som nå krever svar fra polske myndigheter og styret i konsentrasjonsleiren, som nå er et museum, skriver Independent.

Ifølge avisen The Times of Israel skal jødiske ledere ha protestert kraftig allerede da kunstutstillingen ble fremvist. Noe som førte til at museet trakk vekk utstillingen. For å så gjenopprette utstillingen etterpå, med forklaringen at kunstutstillingen forsvares av ytringsfrihet.

Kunstutstilling

Filmen som heter «Game of Tag» er laget av den polske kunstneren Artur Żmijewski.

Ifølge avisen Independent skal filmen ha vært fremvist i 2015 som en del av en polsk kunstutstilling om Auschwitz. Kunstutstillingen skal ha vært arrangert av museet for moderne kunst i Krakow.

Independent skriver følgende:

Videoen var en del av en utstilling med tittelen «Polen – Israel – Tyskland. Opplevelsen av Auschwitz», som åpnet i 2015 i Krakow, om den tidligere nazistiske dødsleirens innvirkning på den offentlige diskursen. Den ble godkjent og sponset av den israelske ambassaden i Polen.

Filmen er fortsatt tilgjengelig på museets hjemmesider.

På hjemmesiden til museet skal filmen være markert som innhold kun for voksne, ifølge Independent.

Hvorvidt også norske politikere vil «fordømme» at polakker drikker seg fulle, kler seg nakne og leker sisten i en konsentrasjonsleir er ukjent for Ymte.

 

Følg Ymte.no