Klistremerker utløser propaganda-storm i Rogaland

Fri fantasi? Rampestreker utløser frykt for marsjerende "mørkemenn" på Hana i Sandnes. Foto: Ymte

Aktivister i Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM) har vært på propaganda-tokt i Hana bydel i Sandnes (Rogaland). Lyktestolper er dekorert med grønne og hvite klistremerker med slagord som «For et fritt og forent Norden». Toktet får lokale medier til å gå helt bananas. Rogalands Avis ser regelrett spøkelser i gatene og illustrerer hendelsen med svensker i marsj.

Skumle klistremerker i Sandnes. Foto: Ymte

Den Nordiske Motstandsbevegelsen har lagt ut en såkalt «kamprapport» om hendelsen på Hana på nettstedet Frihetskamp. De dokumenterer hendelsen med bilder av klistremerkene in situ. Frihetskamp skriver at «Det ble hengt opp 75 klistremerker på lyktestolper, strømskap og i buss-skur. I tillegg ble 5 avlange faner hengt opp på sentrale plasser (…)».

Fanene var borte da Ymte.no besøkte området forrige uke, men klistremerker kunne sees på lyktestolper langs et 500 meter strekk.

I utgangspunktet er ikke klistremerkene nyhetsverdige. Oppklistringen bærer preg av å være på nivå med barnslige rampestreker. Rogalands Avis har derimot dedikert en hel forside til hendelsen med overskriften «Sandnes-politiet har opprettet sak etter flere høyreekstreme aksjoner». I tillegg pryder de forsiden med et bilde av svenske DNM medlemmer marsjerende i Kristiansand i 2017.

«FUD» (fra engelsk; ‘Fear, uncertainty and doubt’) er en propaganda-teknikk som ofte brukes i norsk hovedstrømsmedia. Teknikken har som formål å endre oppfattelsen av nyheter ved bruk av negativ, tvilsom eller falsk informasjon som appellerer til frykt.

Det er ingen tvil om at statlig sponsede Rogalands Avis benytter seg av «FUD» for å spre frykt i lokalbefolkningen i Rogaland. De benytter villedende forside-tittel i kombinasjon med et bilde av «mørkemenn» som marsjerer i en helt urelatert hendelse i et annet fylke for nesten ett år siden.

Galgenhumor? Foto: Frihetskamp.net

Rogalands Avis (RA) ble lansert i 1899 som et organ for Arbeiderpartiet og utgis i Stavanger. Avisen eies nå av mediekonglomeratet Mentor Medier, som også eier (helt eller delvis) Dagsavisen, Vårt Land og den kristne, svenske avisen Dagen. Omtrent halvparten av innholdet i Rogalands Avis kommer fra Dagsavisen.

Mentor Media har i første kvartal 2018 hatt en omsetning på 116,0 millioner kroner og et driftsresultat på 3,0 millioner kroner. «FUD» lønner seg.

Den Nordiske Motstandsbevegelsen har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Ymte.

Følg Ymte.no