Kommunale beboere i Oslo får nytt skall

Oslo-etaten Boligbygg har valgt en original løsning for rehabilitering av eldre kommunale leiligheter på Haugerud i Alna bydel. I stedet for å rehabilitere ved å erstatte nytt med gammelt, setter Boligbygg i disse dager opp et «toppmoderne» skall rundt eksisterende fasader.

De trengende beboerene på Oslo øst får nå vegger med integrerte solceller og ventilasjon. Ting vanlige mennesker bare kan drømme om.

Rehabiliteringsprosjektet er et samarbeid mellom SINTEF og Boligbygg. Prosjektet er hovedsakelig betalt av EU-midler fra forskningsprogrammet Horizon 2020. EU bidrar med over 4,8 millioner kroner til prosjektet, i tillegg til kommunens egenandel. Forskningsprosjektet tar sikte på å øke vår kunnskap om energibesparende byggeteknologi og vil vare i flere år.

De energibesparende fasadene er en del dyrere enn vanlige vegger. Men om kommunen greier å spare 4,8 mill på strømregningen er høyst uvisst.

Prosjektleder Vera Lukina i Boligbygg skriver i en pressemelding: «– Beboerne får også bli boende i bygget mens arbeidet med fasadene pågår. Samtidig er det stort fokus på god oppfølging, informasjon, helse, sikkerhet og miljø i arbeidet.» (Ymtes utheving)

Da gjenstår det bare å se hvordan de ufrivillige forsknings-subjektene trives i det nye skallet sitt.

Blir det bare sopp og råte finner nok Boligbygg noe bedre til dem. Boligbygg har nylig kjøpt flere fete leiligheter til langt over takst, av selgere med tvilsom forretningshistorikk (den såkalte Boligbyggskandalen). Flere Boligbygg-topper, blant dem Geir Lippestad (Ap), har tatt hatten og forlatt sine stillinger.

Følg Ymte.no