Kulturelt forfall og litterær staffasje

Når utesteder for byens fulle borgerskap prydes med bøker som kritiserer det samme borgerskapet, så er det litt komisk. Særlig når nevnte borgerskap liker å gi inntrykk av å være kulturmennesker.

En kveld for ikke lenge siden havnet jeg på en jazzkonsert i Trondheim. Konserten var trivelig. Bandet var flinke. Publikum var fulle og glade.

Veggene på det nevnte utestedet er prydet med digre bokhyller. Fulle av alle slags bøker. Mye av denne litteraturen er ut ifra hva jeg kunne se norsk nasjonallitteratur. Nasjonale litterære skatter. Gjennomtenkte og velskrevne verker med en samfunnskritisk brodd.

Samlede og originale verker av Amalie Skram, Henrik Ibsen, Arne Garborg, Jens Bjørneboe og Alexander Kielland. Forfattere som kritiserte borgerskapet, og ikke minst mangelen på kulturell kapital i sin egen samtid.

En trist ironi

Å se fulle nordmenn med ølmager vimse fulle rundt mellom vegger dekket av vår viktigste og beste nasjonallitteratur gjorde meg betenkt. Betenkt over at alle disse bøkene, med den visdommen som er gjemt i dem, er blitt redusert til staffasje. Redusert til pyntegjenstander, som skal bidra til å skape et kulturelt utviklet image for fulle pubgjester som trolig aldri har lest en eneste av disse bøkene.

Mennesker som jeg tror illuderer i en rolle som kulturelt opplyste. Fordi det er in.

Synet av Bjørneboes «salamandere» som danser rundt i lykkelig uvitenhet over at bøkene som pynter veggene rundt dem på puben definerer dem, forbanner dem, og kritiserer dem. Det er et underlig og fascinerende syn.

For meg var denne forståelsen og innsikten rundt hva jeg egentlig var vitne til virkelig kveldens høydepunkt.

Følg Ymte.no

Kommentarfelt med Facebook

5 KOMMENTARER

 1. Å huff a meg, Johan… At det går an å bruke bøker som del av interiørdesignet uten først å hatt en grundig evaluering av hvert verk ut fra en allment akseptert innholdsanalyse… Huff og huff… 1) Hvilke bøker, om noen, burde vært i hyllene der isteden? Og 2): Hva er ditt syn på reproduksjoner av kjente kunstverk/malerier på kafeer, restauranter (og konsertsteder for den del)?

  • 1) Jeg vet ikke. Charles Bukowski kanskje.

   2) Jeg anser det å bruke bøker som utsmykning for å illudere et intellektuelt preg som litt harry. Litt som når hipstere går rundt med bandskjorter av band som kritiserer hipstere. Eller når folk skaffer seg briller uten styrke for å se glupe ut.

   • Takk for svar, Johan. Men, NOE må man jo ha på veggene, og det aller meste kan kritiseres fra en eller annen synsvinkel. Bukowski (som jeg har lest mye av og liker) var jo en med et i beste fall tvilsomt kvinnesyn, så det å ha han i hyllene på et utested vil kunne bli oppfattet negativt blant kvinner. You see my point?

    • Tror du misser poenget selv her; innfallsvinkelen er jo ikke mot bøkene som sådan, men på paradokset med menneskene som svirer rundt i lokalet uvitende om nettopp hylleinnholdets nedskrevne kategorisering og definering av dem, enn si raljering. Å bytte ut bøkene forandrer ingenting for dem selv dessverre.

     Og lar man seg provosere av Bukowski, så betyr det i det minste at man har lest noe av ham og tatt en stilling til hva man mener om det forfatterskapet. Altså akkurat en slik kulturell interesse&innsikt Slåttavik vel etterlyser blant det fremmøtte borgerskapet den kvelden, om enn å eksempelvis forlate lokalet i harnisk over stedets utstilte boktitler og -forfattere nok ville være en reaksjon litt i overkant av vanlig norsk opptreden i det offentlige rom.

     • Klart jeg ser poengt, herunder din utdyping 😉 Men det jeg forsøker å problematisere er at det vil være en bortimot håpløs bedrift å skulle foreta et utvalg av bøker som skal utgjøre en del av et interiør på et utested uten å gå i en eller annen «felle». Jeg synes Slåtteviks innlegg blir for banalt og nedlatende til å formidle noe som helst annet enn at «se på de fulle idiotene som ikke aner hva de akk så uvitende utestedseiere har plassert i hyllene». Det er noe litt kleint besserwisseraktig over innfallsvinkelen her som jeg mente burde stilles noen spørsmål ved. Som f.eks. hva han mener om ulike former for kunstverk som også henger på vegger rundt om i etablisementer. Da må jo plutselig ganske mye underlegges samme harselering, eller hur?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here