Litt om datasikkerhet

Sikkerhetsprogramvare har mange brukere. Noe som ikke er så rart når en tenker på trusselbildet selskapene som selger programvaren markedsfører. Onde tunger hevder at de fleste skadelige programmer (malware) er utviklet av selskapene selv. For en tid siden så ble en gratisversjon av et antivirusprogram tatt med buksa nede da det viste seg å inneholde en skadelig funksjonalitet.

Så hva har egentlig sluttbrukeren av garanti for at ikke programvaren en bruker, eller at operativsystemet i seg selv ikke driver med lurerier?

Les også: Ta tilbake kontrollen

Operativsystemet

Dagens PC-systemer er utviklet fra UNIX som startet sin utvikling en gang på 1960-tallet. Selv Microsoft Windows som kom opp med et grafisk brukersnitt basert på et «quick and dirty operativsystemet» (QDOS) rundt 1980-ish har i dag dette eminente flerbrukersystemet i grunnvollene.

Blant UNIX-varianter, såkalte nix’er, finner vi den mest innovative varianten i Linux systemer, og vi har selvsagt andre mindre suksessfulle varianter som Solaris og Berkely Software Distribution (BSD)

Linus Torvalds som rundt 1990 gikk «inn i sonen» og utviklet et operativsystem med UNIX-funksjonalitet, som kunne brukes på vanlige PC’er, har all kildekode åpen og kan brukes og endres av hvem som evner og vil.

Personlige datamaskiner (PCer) var på den tiden utelukkende basert på Bill Gates DOS (Dirty Operativ System), som senere ble omdøpt til «disk operativ system» riktignok. I DOS skrev folk programmer i et assembly (ASM) språk, og vi fikk en rekke regnskap og tekstbehandlere som folk ble avhengige av. Mange er faktisk fortsatt i bruk, men kjører nå i et flerbrukersystem. For disse gamle systemene var ikke separert fra det underliggende operativsystemet så om programmet krasjet så var en omstart av maskinen eneste vei ut av uføret.

Rettigheter i systemet

Windows, Mac OS X og Linux har et kjøretidssystem. Det er dette som utfører handlinger som inn og ut med data til disk, nettverk og skjerm, og til enheter du kobler til maskinen. Det er ikke noe en skal gi et brukerprogram ubegrenset tilgang til. Systemet har det som vi kaller grensesnitt for å utføre system-handlinger. Når vi skriver brukerprogrammer så er det mot disse grensesnittene vi programmerer mot.

Et program du kjører har de samme rettigheter som du som bruker har i systemet.

Så når du logger inn på din brukerkonto på din personlige datamaskin, så skal du ikke gi deg selv mer rettigheter en det du absolutt har behov for.

Du trenger en administratorkonto som du bruker for å installere system programmer og konfigurere systemet. Bare aldri bruk denne kontoen til å gå på nettet, lese epost, skrive, til bildebehandling, eller noe som helst annet en administrative oppgaver.

Et program som krever systemtilgang for å kjøre er i beste fall dårlig skrevet, i verste fall suspekt.

Linux

Neste gang skal jeg ta for meg det eneste system tilgjengelige som gir deg full oversikt over alle kodelinjer og hvordan du omdanner dem til et system du kan bruke. Vi snakker om full frihet, til å endre og bruke som du vil, og som det stjeles fra av Microsoft, Apple og andre.

Vi snakker om retten til å ytre seg, og til det trenger en noe å ytre seg på ikke sant?

http://www.linuxfromscratch.org/

Følg Ymte.no