Siden oppløsningen av Jugoslavia har folk i den største provinsen i Hellas protestert på navnet den nye republikken i nord tok. Republikken Makedonia, tidligere en del av Jugoslavia, ble eget land i 1991 og grenser til Hellas i nord

To tredjedel av befolkningen i republikken Makedonia snakker makedonsk og er ortodokse kristne. Resten er i hovedsak albanske muslimer. Også tyrkere, rom og serbere lever i landet.

Makedonia tilhører Hellas

Makedonia er også navnet på det største fylket i Hellas, som grenser mot republikken Makedonia i nord. Protester mot bruken av Makedonia i republikken Makedonia har pågått i snart 30 år. Nå sist på søndag mobiliserte hundretusener seg i Thessaloniki rundt statuen av Aleksander den store.

Arrangement i Thessaloniki på søndag, hvor religiøse og politiske personligheter deltok, blir påstått som en anledning til et angrep mot antifascistiske aktivister. Et okkupert hus, som har vært tilholdssted for anti-nasjonalister og flyktninger, ble satt i brann.

Les mer om: Antifa-okkupert bygning satt i brann

Antifagruppen Libertatia 

I følge Libertatias blogg så ble det først aksjonert mot andre eiendommer. Angrep som var blitt avverget, men uklart av hvem. Gruppa beskylder politiet for å ha dekket over angrepet og faktisk gjort det mulig med å stille opp kjøretøyer som skjulte angrepet.

Det blir forklart fra Libertatia at de hadde forlatt huset for å delta i en anti-nasjonalistisk demonstrasjon. Som følge av de første angrepene sier de. Derfor var huset forlatt da det ble satt i brann.

Aktivistene hadde tatt med seg flyktningene sine og dratt på en annen demonstrasjon da huset begynte å brenne. Hvem som egentlig står bak brannen har ikke kommer frem ennå. Men Libertatias er skråsikre på at det har sammenheng med “Makedonia tilhører Hellas” markeringene samme ettermiddag.

Gresk historie

Protestene mot at republikken Makedonia bruker Makedonia i navnet går på det forholdet at den nordlige provinsen, som grekerne kaller Makedonia, ansees som å være en vesentlig del av det opprinnelige landområdet som Aleksander den store kommer fra.

Det anslås i følge Wikipedia at republikken Makedonia utgjør 38 % av oldtidens Makedonia, så det greske fylket Makedonia blir mer innenfor det opprinnelige oldtidslandet Makedonia slik Hellas ser det. Synet fra grekerne er at republikken Makedonia bruker gresk historie i nasjonsbyggingen med å kalle landet Makedonia.

Hvorfor Antifagruppen mener navnkonflikten er årsaken til brannen kommuniseres ikke, men de mener bestemt at det var nasjonalistiske aktivister som tente på redet deres.

Kilder: PROTOTHEMA, Russia Today, Libertatia

Følg Ymte.no