Mann tiltalt i Trondheim for å motarbeide rettsvesenet

En 45 år gammel mann er i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for blant annet trusler, krenkende adferd, og motarbeiding av rettsvesenet. Saken har potensielt en strafferamme på opp mot ti års fengsel.

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen, og andre, gjennom sosiale medier som Facebook og YouTube har publisert flere hundre videoer av politiet og andre offentlige aktører. Videoer som er filmet blant annet når politiet skal gjøre jobben sin.

I tillegg skal politiet og de andre offentlige aktørene ha vært utsatt for hets og truende adferd gjennom de samme sosiale mediene.

Fortvilet lensmann

Ymte fulgte rettssakens andre dag, og hørte vitneforklaringen fra en preget lensmann Tor Kristian Haugan ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Lensmannen forklarte at tiltaltes oppførsel er en belastning for både lensmannen og lensmannens familie.

– 17. mai var jeg og feiret nasjonaldagen med barnebarna. Da jeg skulle kjøpe ballonger til barnebarna mine, kom tiltalte på rollerblades og stilte seg mellom meg og ballongselgeren. Ikke for å kjøpe ballonger selv, men for å konfrontere meg for forhold relatert til jobben min, forklarte en tydelig preget lensmann i retten.

Statsadvokaten spurte lensmannen om hva han tror tiltalte ønsker å oppnå med adferden sin.

– Han vil plage meg til å ikke gjøre jobben min, svarte lensmannen.

Oppsøkte lensmannen hjemme

Ifølge videoer som ble spilt av i retten skal tiltalte ha oppsøkt lensmannen privat flere ganger for å filme ham og skjelle ham ut. I en av videoene står lensmannen og vasker privatbilen sin på fritiden når tiltalte kommer og filmer ham.

I videoen blir lensmannen skjelt ut og omtalt som «LØKEN Haugan».

Videre forklarte lensmann Haugan hvordan han ble oppsøkt av tiltalte en dag han var ute i hagen og klippet plenen. Da skal tiltalte ha kommet kjørende på en gul motorsykkel, stoppet like ved lensmannen, og filmet lensmannen med mobilen.

– Tiltalte sto og filmet meg med mobilen mens jeg klippet plenen. Jeg kunne se at tiltalte snakket til mobilen mens han filmet og sendte «live». Men jeg kunne ikke høre hva tiltalte sa på grunn av motorduren fra gressklipperen min, forklarte lensmannen til retten, og fortsatte:

– Når tiltalte ser meg på kveldstid så får jeg gjerne e-post fra ham kort tid etterpå. E-poster som inneholder utskjelling eller lignende.

Biljakt og arrestasjoner

Lensmannen forklarte at kvelden etter episoden med motorsykkelen ble ting verre.

Motorsykkelen skal ikke ha vært helt lovlig, og tiltalte hadde kjørt rundt med den på gang- og sykkelvei.

Politiet dro senere til en bolig på Orkanger og beslagla motorsykkelen. Like etter at politiet beslagla mitorsykkelen hadde tiltalte, sammen med en annen mann og en kvinne, kjørt hjem til lensmann Haugan.

Lensmannen beskrev episoden som ubehagelig.

– En kveld blir jeg oppringt fra operasjonssentralen om at tiltalte var på vei hjem til meg for å ta meg. Jeg hadde barnebarna på overnatting, og kona mi var hjemme. Heldigvis var en politipatrulje ute ikke langt fra hjemmet mitt, så tiltalte og bilen han satt i ble stoppet.

I retten ble det henvist til en video som viser hvordan tiltalte og en kamerat kjørte rundt i bil utenfor lensmannens hjem på Orkanger. Videoen viser at politiet følger etter bilen med blålys, mens føreren i bilen nekter å stoppe for politiet.

I videoen kan man høre en kvinnelig passasjer gråte hysterisk som følge av biljakten, som ender med at politiet presser bilen av veien.

Den kvelden ble tiltalte og kameraten pågrepet. Tiltalte ble satt i varetektsfengsel.

Skadeverk og avføring på husvegger

Noen uker etter pågripelsen blir den nå tiltalte mannen løslatt. Kort tid etter løslatelsen blir nabohuset til lensmannen utsatt for skadeverk. Blant annet var det blitt slengt en sykkel mot trappa, og det var blitt smurt avføring oppover husveggene på utsiden av huset.

Lensmannen forklarer i retten at huset han bor i og nabohuset er nær sagt identiske.

– Hvis man ikke vet nøyaktig hvor jeg bor, så er det lett å forveksle huset mitt med huset til naboen, sa lensmannen.

Haugan sa i retten at han og naboene er overbeviste om at det egentlig var huset til lensmannen som var målet for skadeverket den kvelden.

– Naboen min er en eldre enke som aldri har vært i konflikt med noen. Vi er sikre på at det var huset jeg bor i som var det egentlige målet for skadeverket, opplyste Haugan i retten.

Kort tid etter skadeverket ble en mistenkt mann pågrepet og satt i arrest. Mannen som ble arrestert i forbindelse med det mistenkte skadeverket skal være en nær venn av tiltalte.

Spørsmål om tilregnelighet

I retten kom det frem at det fra en dom i 2015 var uklart om tiltalte er å anse som strafferettslig tilregnelig.

Sakkyndige i den nåværende saken har likevel konkludert med at mannen med stor sannsynlighet er tilregnelig.

Når Ymte prater med den tiltalte mannen forklarer han at det er godt å være ute fra varetekt.

– Det er bedre å komme hit til retten som en fri mann, enn å komme hit fra varetekt, sier mannen til Ymte.

– Det handler om medmenneskelighet, sier han.

Følg Ymte.no