Moss: Konemishandler dømt til fengsel

FOTO: Johan Slåttavik/Ymte.no

En mann er i Moss tingrett dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for å ha systematisk mishandlet sin kone og sine barn. Mishandlingen skal ha foregått i et tidsrom på godt over 20 år.

Gjentatte grove voldshandlinger, trusler, voldtekter og psykisk mishandling er det som utgjør tiltalepunktene i saken. Mishandlingen skal ha foregått både i Norge og på ferieturer til utlandet. I tillegg skal mannen ha brutt besøksforbud han hadde overfor kvinnen.

Videre skal mannen ha vist en svært kontrollerende adferd med å undersøke og kontrollere kvinnens telefon og kommunikasjon med omverdenen.

Mannen ble i tingretten frifunnet for voldtektene av kona, men ble funnet skyldig for resten av tiltalepunktene som omhandler grov mishandling i nære relasjoner.

Grov mishandling av kona

I tiltalepunktene som mannen ble dømt for i tingretten står blant annet følgende:

«…utøvde han fysisk og psykisk vold mot sin tidligere ektefelle og samboer, og/eller krenket henne på andre måter ved å slå, dytte, lugge, holde fast, utvise kontrollerende adferd og krenke henne på andre måter, ved at han blant annet;»

«…utviste en kontrollerende adferd overfor henne, herunder ved kontroll av hvor hun var via elektroniske medier, ved kontroll av hennes kontakt med venner og liknende, samt at han tok kopi av hennes elektroniske medier og sendt meldinger mv. til hennes venner eller liknende.»

«…mens de var på besøk hos hennes mor, slo han henne i ansiktet med knyttet hånd og dyttet henne så hun falt i gulvet, samt holdt henne fast i håret. Hun fikk blåmerker i ansikt og på overarmene samt smerter i nakken. Han kastet gjenstander omkring seg, herunder kjele, fjernkontroll, tallerkener og mat. Datteren som var ca. 9 måneder gammel, var tilstede.»

«…mens de var på besøk hos hennes mor, etter at hun formidlet at hun ikke ønsket å ha sex med ham, satte han seg oppå brystet hennes og slo henne med knyttet neve flere ganger i ansiktet og/eller på kroppen.»

«…slo henne med flat hånd i ansiktet en eller flere ganger. Barna var tilstede.»

«…da hun ikke ønsket å ha sex med ham, sparket henne i ryggen og kastet gjenstander.»

«…tvang seg inn i leiligheten, holdt henne hardt og dyttet henne mot veggen. Deretter dyttet han henne ned en trapp. Hun ble påført blåmerker.»

Mishandlet barna

Videre skal mannen ha mishandlet barna. Blant annet forklarte den ene datteren seg i retten om at mannen hadde slått og mishandlet både henne og de andre søsknene fra de var veldig små. Etter hvert som barna ble større ble mishandlingen mer av psykiask art, fordi det ikke var så lett å mishandle dem fysisk når de ble eldre og kunne gjøre motstand.

Blant annet skal mannenn ha slått datteren i ansiktet slik at hun begynte å blø neseblod. Samt revet av henne klærne på en lekeplass fordi det var «hans klær», og jaget barna nakne ut av huset i kulda og stengt dem ute.

I de videre tiltalepunktene mannen er kjent skyldig for står det følgende:

«I perioden fra fredag 5. mars 19xx til ca. 1. januar 20xx på steder som beskrevet i post I a, mishandlet han sin datter N.N. ved bruk av vold, trusler, tvang og annen krenkende adferd ved at han blant annet:

– ved flere anledninger slo henne, blant annet på baken med en trestokk da hun var 5 – 8 år og i ansiktet med hånden da hun var ca. 9 år.

– ved flere anledninger truet med å drepe henne hvis hun ikke gjorde som han ville.

– i 20xx slo henne i ansiktet med flat hånd.

– mandag 17. oktober 20xx dyttet henne ut av huset.

– utøvde vold mot eller krenket hennes mor eller hennes søsken, mens hun var tilstede eller ble kjent med det i ettertid.»

Mannen skal også ha slått døtrene med pinner.

«Datter har som vitne i retten forklart at hun, fra hun gikk i 3. klasse til antagelig 8. klasse, ble slått med en pinne. Da de bodde i xxxx benyttet tiltalte en pinne/stokk som brukes til å dra ned loftsluken med. En gang hadde hun ringt sin far på jobben. Det likte han ikke. Hun ble slått så hardt at hun fikk blåmerker over hele baken. Hun klarte nesten ikke å sitte etterpå og moren måtte smøre en salve på. Senere ble det benyttet en annen type pinne. Hun ble slått på hånden med en pinne da hun gikk på barneskolen og mener det skjedde ca en gang pr halvår.»

Også sønnen fikk gjennomgå mannens mishandling. 

«I perioden fra tirsdag 13. november 20xx til ca. 1. februar 20xx på, steder som beskrevet i post I a mishandlet han sin sønn N.N. ved å utøve vold, truende og/eller krenkende adferd ved at han blant annet:

– Ved minst én anledning dyttet han ut av huset.

– mandag 17. oktober 20xx opptrådte skremmende ved at han blant annet knuste en billedramme og kastet et akvarium med fisk og kastet mat utover kjøkkenet.

– lørdag 10. desember 20xx opptrådte skremmende ved å kaste mat og gjenstander utover kjøkkenet.

– ved flere anledninger utøvde vold og annen mishandling mot hans mor og hans søstre i hans nærvær eller han ble kjent med det i ettertid.»

Brøt med besøksforbud og kjøpte prostituerte

Mannen ble av politiet ilagt besøksforbud flere ganger, blant annet etter at naboene hadde tilkalt politiet når han mishandlet kona og barna.

To ganger skal mannen ha brutt besøksforbudet og likevel oppsøkt kona og barna, for å mishandle dem.

I forbindelse med en familieferie i utlandet hadde mannen stukket av til en bar hvor han drakk øl med prostituerte. Da han kom hjem til hotellet sent på natten begynte han å banke løs på kona som lå på en madrass på gulvet. Her skal mannen blant annet ha sparket kona i ryggen flere ganger.

I tillegg til fengsel i fire år og åtte måneder ble mannen dømt til å betale 175 000 kroner i erstatning til kona. Videre må mannen betale henholdsvis 125 000 kroner til hver av de to døtrene, samt 90 000 kroner til sønnen.

Dommen i Moss tingrett er enstemmig.

Følg Ymte.no