Sverige: Nettroboter stod bak Durmaz-hets

Foto: Pixabay, CC0 Creative Commons.

Da Sverige tapte mot Tyskland på overtid i VM ble landslagsspilleren Jimmy Durmaz (29) utsatt for rasistiske kommentarer og drapstrusler på sosiale media. Durmaz, som er etnisk tyrkisk, ble kalt «blattejævel» og «selvmordsbomber».

Nå viser det seg at robotgenererte brukerprofiler står bak nett-hetsen mot Durmaz. 

Hendelsen ble massivt dekket av media, også i Norge. Kommentator i Svenska Dagbladet, Anders Lindblad, uttalte til VG: «– De rasistiske kommentarene i sosiale medier vitner om polarisering i det svenske samfunnet.»

Nå har Per Ödling, professor i telekommunikasjon ved Lund Universitet, undersøkt de rasistiske meldingene på sosiale media og konkludert at de er publisert av automatisk genererte brukerprofiler, eller et såkalt «botnet».

Jimmy Durmaz (29). Foto: Soccer.ru. Lisens: CC.

Sverige begynner såvidt å våkne opp og forstå konsekvensene av den enorme manipuleringen av massemedia.

Den svenske dagsavisen Dagens Industri skriver på lederplass fredag at massemedia bidrar til et falsk bilde av «att rasismen växer exponentiellt i Sverige».

Avisen uttrykker samtidig frykt for at ledende politikere kan bli manipulert av en fremmed statsmakt. Emosjonelle utbrudd fra ledende politiske kommentatorer og politikere etter slike sosiale hendelser bidrar til en polarisering av politikken og styringen av landet, mener avisen.

Det er usikkert hvilken statsmakt, eller organisasjon, som eventuelt er ansvarlig for den falske hat-kampanjen mot Durmaz. En ting er sikkert: Den robot genererte nett-hetsen fikk enorm oppmerksomhet og media fikk atter igjen svertet den menige svenske med beskyldninger om fordommer og «islamofobi».

Hele det svenske landslaget ble stilt på rekke, villig eller ikke, for å ta avstand fra «islamofobi». Svenske (og norske) medier har fordømt de økende «rasistiske» tendensene i det svenske samfunn. Fordømmelser som nå viser seg å være basert på falsk grunnlag.

Påstanden om at Durmaz er et offer for «islamofobi» er spesielt underlig, siden Durmaz er født kristen. Innbilte påstander om «islamofobi» er vanlig blant rasister som ofte tar for gitt at mennesker fra midt-østen er muslimer.

Politisk korrekte politikere, journalister og sports-ikoner har konkurrert om å fordømme hetsen av Durmaz. Blant dem er tidligere fotballspiller John Arne Riise:

 

Følg Ymte.no