Trump begynner etterhvert å fremstå som en virkelig game changer. Og det på flere områder. Som når han nå viser sterk vilje til å gjennomføre avgjørelsen om å ha den amerikanske ambassaden i Jerusalem, så kommer det samme ønsket fra andre land også.

Kongressen tok denne avgjørelsen i 1995. Men ingen av presidentene etterpå har tørt å gjennomføre den av grunner vi bare kan ane konturer av.

Les mer om: Rot med amerikansk ambassade i Israel

Konfronterende president

Trumps måte å angripe the establishment på, fant kanskje også #metoo kampanjen klima og inspirasjon fra. Oppgjøret mot den etablerte makteliten, hvor altså seksuelle overgrep mot de som ville være innenfor har fått pågå, kan med Trumps konfronterende linje ha fjernet berøringsangsten som slike saker hadde tidligere.

At verden ble snudd på hodet med Trump’s som president. En sannhet the establishment fremmet, gikk det troll i ord med. Men ikke helt som planlagt kanskje?

Som da Trump skulle tas med #metoo, så forventet vi grove saker. Som med Bill Clinton. Han begikk flere overgrep mot kvinner, også som president. Overgrep som ble feiet under teppet.

#metoo om Trump var historier om en klossete mann som forsøkte å sjekke opp damer. Og noen tøvete uttalelser som Trump ikke benekter for å ha sagt, men han ymter om at opptakene ikke er ekte.

Bill Clinton

Både før han ble president, og som president, ville Clinton ha sin knekte penis sugd av assistenter. At penisen hans har en knekk, var poengtert som et bevis, fremlagt av en beskylder.

Monica Lewinsky. ID photo by Office of the Secretary of Defense.

At en som får en penis stukket opp i ansiktet, og kan beskrive dette særegent utseende er jo ikke overbevisende. Så Bill benektet jo selvsagt for å ha vært ute å viftet med lille- Bill på denne måten, og for å ha kommet med uanstendige forslag overfor de mange som beskyldte han for det også.

Å blotte seg slik er straffbart i USA som i andre land.

Det som overbeviste, og fikk Clinton til å innrømme at han løy. I alle fall om å ikke ha hatt sex med sin 20 år gamle assistent, var sædflekkene han hadde etterlatt seg på klærne til Monica Lewinsky.

Dyre kjoler vaskes ikke og brukes sjeldent, så slik kom de faktiske forhold frem uten at det gjorde inntrykk på the establishment. Det fikk ingen konsekvenser, og ble heller ikke noe stort tema når Hillary Clinton ville bli president. Kanskje hun bare var fornøyd med at en annen tok seg av lille- Bill, så hun selv fikk slippe?

Jerusalem

Når Trump nå går løs på en annen sak, som også er etablert til noe en ikke rører ved: – Jerusalem er Israels hovedstat, og at ambassaden selvsagt skal ligge der. Så møter han motstand og raseri.  En motstand som igjen blir en skivebom, da det meldes om at titalls land vil følge Trump her.

ProtoplasmaKid, Muro de los Lamentos – 7, utsnitt, CC BY-SA 4.0

Mange hevder at det er Jøder som egentlig styrer i verden, med skjulte allianser, og at de vil ikke vil ha en Israelsk stat med hovedstad i Jerusalem.

Ekstremistene blant jødene vil ikke en gang ha en jødisk stat. Fordi det er et hindrer for den guddommelige planen som får Mesias til i å komme. Konservative som de er vil de fortsette å stå ved muren etter Salomos tempel å klage noen århundre til.

Men for alle de som lever i den kristne verden så er Jerusalem nevnt en rekke ganger i bibelhistorien; – som jødenes hovedstad!

I Koranene, som er nedskrevet fra Mohammeds opplevelser, så vet vi at at Jerusalem er nevnt så mange ganger som ingen. For de kristne er dette byen hvor både korsfestelsen og himmelfarten fant sted, så selvsagt er byen og moskeen der viktig for islam. Mohammed dro vist derfra til himmelen han også.

Les mer om: Jesus og Mohammed.

Forstå ondskap

Vi kan ikke forstå ondskap med de krenkelser av regiløse eller visuelle uttrykk noen opplever. Men vi kan måle hvor mange som rammes av det institusjonelle symbolene representerer.

Med å flytte ambassadene sine til Jerusalem,  og gjerne bruke den plassen som er sentrum for de grusomheter vi i vår tid opplever, så tar vi et oppgjør med den levende ondskapen som rammet verden  i dag.

En game changer den Trumpen, og noe knefall for islam er han ikke villig til. Det viser både innreiseforbud for en rekke muslimske land til USA, og viljen til å legge ambassaden i Jerusalem.

Tempelhøyden  er en fin plass å bygge på. Som dette bygget hadde passet fint inn på.

Følg Ymte.no