Nytt tyveri fra statskassen: 30 millioner til “humanitær innovasjon”

Kongolesiske flyktninger venter på en app som kan hjelpe dem å motta tjenester og varer. Foto: Creative Commons

Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet lanserer i dag et nytt “innovasjonsprogram” som skal legge til rette for “partnerskap mellom humanitære organisasjoner og private bedrifter”. I realiteten er “innovasjonsprogrammet” statlig sponsing av private aktører.

Stormen over Innovasjon Norge er så vidt over etter den omstridte ansettelsen av Norges rikeste kvinne. Dette hindrer derimot ikke den statlige organisasjonen å lansere et nytt “innovasjonsprogram” for private bedrifter under dekke som “humanitær” hjelp.

Den upopulære lederen av Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, lanserte Humanitarian Innovation Program idag sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Programmet “skal gi finansiell støtte til humanitære organisasjoner som tar initiativ til å utvikle nye løsninger i samarbeid med relevante bedrifter.”

For å delta i programmet, må deltakende bedrifter matche tilskuddet krone-for-krone. Dette vil ifølge Innovasjon Norge “utløse mer privat kapital til humanitær sektor.”

En av bedriftene som deltar er Vipicash. Selskapet er et finansforetak (såkalt hashtag-“fintech” oppstartsselskap), og ikke en “humanitær organisasjon”.

Vipicash var på lanseringen representert av Olivier Mukata. Mukata er en tidligere kvoteflyktning fra Kongo og kjent som skuespiller og Amandaprisvinner i filmen «Welcome to Norway».

Etter en stund i Norge ble Mukata oppmerksom på utfordringene med å sende penger ut av Norge til venner og familie i utlandet. Han begynte utviklingen av en mobil app som en løsning på disse utfordringene. App’en vanskeliggjør korrupsjon og tyveri ved å løse ut penger i varer og tjenester istedenfor kontanter.

Vipicash sin idé resulterte i 2,2 millioner kroner fra investorer i 2017. Kapitalen som ikke allerede er brukt opp kan nå dobles ved å skyte dem inn i Innovasjon Norges “Humanitarian Innovation Program”.

Ifølge Innovasjon Norge-direktør Traaseth er formålet med programmet å “bygge kunnskap og innsikt mellom humanitære organisasjoner og relevante aktører i næringslivet”.

Foruten millionene Vipicash mottar fra Innovasjon Norge gjenstår det bare å se hvor mange millioner kroner ekstra som nå finner veien ut av landet med hjelp av Vipicash sin app.

Følg Ymte.no