Politiet i Trøndelag har «skutt» flere politifolk enn kjeltringer

LUKKET FOR INNSYN: Politiet i Trøndelag er åpenbart ikke begeistret for å snakke om vådeskuddene som har truffet politifolk i distriktet. FOTO: Ymte.no

I løpet av de siste årene har flere politifolk enn kjeltringer blitt truffet av skudd fra politiets våpen i Trøndelag. Et tema politiet ikke har vært så ivrige på å snakke om. 

Politiet i Trøndelag har ifølge egen statistikk vært litt hissige på avtrekkeren de siste årene, i forhold til tidligere år. Men til tross for dette har ikke en eneste sivilist blitt truffet av skudd fra Trøndelag politidistrikt.

Derimot har to kvinnelige politibetjenter i distriktet fått kjenne på helsa hvor galt ting kan gå.

I ett tilfelle ble en politikvinne truffet i leggen da en kollega «kom borti avtrekkeren med lillefingeren» under en politiøvelse ved Leksdal skytefelt i Stjørdal. Politikvinnen ble ifølge Spesialenheten ikke truffet direkte av kulen fra våpenet, men av et fragment.

I et annet tilfelle ble en politikvinne i tyveårene skutt direkte i leggen av en overordnet mannlig kollega inne på Namsos og Fosnes lensmannskontor.

Her er en oversikt

4. april 2017
Politigarasjen til Stjørdal lensmannskontor. Vådeskudd ble avfyrt klokken 23.10 på kvelden i forbindelse med oppstart av tjeneste, og ble avfyrt fra en MP5 maskinpistol under såkalt nedspenning av våpenet. Kulen traff betonggulvet i politigarasjen.

25. mai 2016
Leksdal skytefelt ved Stjørdal. Vådeskudd avfyrt under politiets innsatsøvelse. Ifølge Spesialenheten for politisaker «kom en politimann borti avtrekkeren med lillefingeren» og fyrte av et skudd som traff betonggulvet. En politikvinne ble ifølge Spesialenheten truffet i leggen av et fragment som en følge av dette. Politikvinnen ble fraktet til sykehus og sykmeldt.

20. november 2015
Namsos og Fosnes lensmannskontor. Vådeskuddet ble avfyrt like etter klokken 12.00. En politikvinne i tyveårene ble truffet rett i leggen da en eldre overordnet politiførstebetjent stakk fingeren ned i politikvinnens pistolhylster, slik at tjenestepistolen hun hadde på seg gikk av. Ifølge Spesialenhetens vedtak i saken er forklaringen at den mannlige førstebetjenten skulle «prøve noe på kollegaens pistol mens pistolen satt i hylsteret». Den mannlige politiførstebetjenten ble senere ilagt et forelegg fra Spesialenheten for politisaker på 12.000 kroner.

25. august 2015
Orkanger lensmannskontor. Politiførstebetjent avfyrer et vådeskudd i garderoben etter endt tjeneste. Skuddet treffer sokkel på våpenskap/betonggulv. Saken henlegges av Spesialenheten.

14. april 2015
Trondheim Torg. Politiet løsner et varselskudd i lufta mot en knivdesperado.

9. februar 2015
Trondheim politikammer. Vådeskudd traff betonggulv. Skjedde ved nedspenning av våpen.

1. januar 2014
Trondheim. Vådeskudd traff bakke/jord. Skjedde ved nedspenning av våpen.

Politiet motsatte seg innsyn

Ikke alle vådeskudd som blir avfyrt av politiet blir omtalt i mediene, eller meldt til Spesialenheten for politisaker.

Ymte.no har måttet gå to runder med Politidirektoratet for å få innsyn i statistikkene for vådeskudd hos Trøndelag politidistrikt.

Når Ymte til slutt fikk innsyn i Trøndelag politidistrikt sine statistikker for vådeskudd, var sentrale deler av det materialet vi opprinnelig spurte om innsyn i tatt vekk av politiet.

Årsakene til dette kan vi bare spekulere i.

DELVIS INNSYN: Etter et par klagerunder til Politidirektoratet fikk Ymte dette brevet fra Trøndelag politidistrikt. Observer gjerne at episoden fra Namsos og Fosnes lensmannskontor er utelatt. FOTO: Ymte.no

Ymte har vært i kontakt med stabssjef Torgeir Moholt ved Trøndelag politidistrikt.

Moholt gir uttrykk for at hendelsene hvor personell i politiet har blitt truffet av vådeskudd er svært beklagelige. Moholt opplyser til Ymte at politiet nå gjør alt de kan for å hindre at lignende skjer igjen.

– Flere politibetjenter i Trøndelag politidistrikt har blitt truffet av prosjektiler fra politiets egne våpen i løpet av de siste årene. Hvordan ser politiet på disse hendelsene, og hva blir gjort innad i politiet for å unngå at slike arbeidsulykker gjentar seg i fremtiden?

– Helse, miljø og sikkerhet har alltid hatt høyt fokus, både hos ledere og ansatte i politiet. All vår aktivitet, både under trening og reelle hendelser, er gjenstand for grundige forberedelser i forkant, kvalitet i utøvelsen og læring i etterkant. Vi ser alvorlig på disse hendelsene, og sikrer oss at de blir grundig gjennomgått for å ivareta de involverte, samt hindre at det skjer igjen, opplyser Moholt til Ymte.

Følg Ymte.no