Redaktør laget opptøyer i Gjøvik lørdag

RADIKAL REDAKTØR: Ansvarlig redaktør Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad (til høyre i hvit skjorte) lager nyhetene selv. FOTO: Privat

Ansvarlig aktivist i Oppland Arbeiderblad, Erik Sønstelie, ble sint og sur da en politisk gruppe han ikke liker skulle tale i Gjøvik på lørdag. Sønstelie bestemte seg for å arrangere en motdemonstrasjon – som endte med at minst én politimann ble skadet, og flere personer ble pågrepet.

Les også: En stor takk til Medier24 og Helge Lurås

Med å bruke avisens penger fikk Sønstelie trykket opp plakater og t-skjorter med slagord mot den politiske gruppen som skulle holde tale.

Plakater og t-skjorter med logoen til Oppland Arbeiderblad påtrykket.

Sønstelie delte deretter ut plakatene og t-skjortene til aggressive demonstranter. Demonstranter som tilhører et ekstremt miljø som Sønstelie selv frekventerer på fritiden.

Endte i Vold

Etter hendelsen har ansvarlig redaktør Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad latt seg intervjue av egen avis. I intervjuet hevder Sønstelie at den politiske gruppen han arrangerte motdemonstrasjon mot må ta skylden for at aktivistene Sønstelie selv bidro til å agitere ble voldelige og angrep politiet.

– Vi har alle et ansvar for at samfunnsdebatten foregår i ordnede former. Radikale og ekstremistiske strømninger i samfunnet er det viktig å stå imot, uansett hvilken kant de kommer fra og uavhengig av politisk ståsted, sier Sønstelie til egen avis og fortsetter:

– OA framprovoserte ikke vold. Vi gjorde det motsatte. Det er SIANs egne talspersoner og representanter for gruppen som varslet en motaksjon som må bære ansvaret for det som hendte.

At Sønstelie fraskriver seg all skyld for det som skjedde, etter å selv ha delt ut materiell og uniformering til de voldelige demonstrantene er én ting. At det også kan være problematisk når Sønstelie lar seg intervjue slik av en underordnet medarbeider i redaksjonen – det ser ikke Oppland Arbeiderblad til å ta inn over seg heller.

KJÆRLIGHET OG TOLERANSE: Her ser vi mennesker som åpenbart setter pris på ytringsfrihet og politisk mangfold i Norge. Sønstelie må sies å være en foregangsmann på det området. FOTO: Privat

Politimann skadet

I tumultene som oppstod som resultat av redaktør Sønstelies demonstrasjon ble minst én politimann skadet. Politiet ble angrepet av en gruppe på rundt 50 personer da de skulle pågripe en voldelig aktivist. Flere av demonstrantene som ble pågrepet av politiet ble løslatt fordi de er mindreårige. Hvorvidt Sønstelie ser det som akseptabelt å agitere mindreårige mot politiet er fortsatt uklart.

KAMERATER: Her ser vi Sønstelie (til venstre) omfavne en av de tolerante og kjærlighetsproklamerende demonstrantene som han selv bidro til å agitere i Gjøvik sentrum lørdag. FOTO: Privat

Forbilde for journalister?

Ansvarlig redaktør Erik Sønstelie har en lang og fin karriere som journalist og redaktør bak seg. Ifølge nettstedet Medier24 har Sønstelie tidligere jobbet i VG, Svenska Dagbladet, Nationen og Gudbrandsdølen Dagningen. I løpet av de siste årene, før Sønstelie ble ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad, var han leder for journalistakademiet i Schibsted (!).

Videoer av opptøyene til ansvarlig redaktør Erik Sønstelie finnes på YouTube.

Følg Ymte.no