Innlegget er først postet på bloggen Akroma.no.

Albert Einstein spilte også sjakk. Her er en av Einsteins mest berømte partier. Et parti Einstein angivelig spilte mot Robert Oppenheimer ved Princeton i USA i 1933.

Einstein gjorde en spansk åpning i partiet (1. e4 e5 2. Sf3 Sc6 3 .Lb5…), en åpning som er oppkalt etter en spansk prest og sjakkspiller som levde på 1600-tallet, og som het Ruy López. Spansk åpning kalles bare «Ruy López-åpning» i engelsktalende land i dag. Spansk åpning skal være den mest spilte åpningen i partier som begynner med e4-e5. Svart spiller Morphy-forsvar i dette partiet. Et forsvar som er oppkalt etter den amerikanske sjakkspilleren Paul Morphy, som mente at trekket 3…a6 etter 3.Lb5 gir svart mer handlingsrom senere i partiet.

Einsteins spillestil fremstår som lite risikabel. Åpningen er rolig og ikke noe spesielt. Både sort og hvit ligger temmelig jevnt i åpningen, helt til Albert Einstein gjør en feil på 8. a4, noe som lar Robert Oppenheimer få et kort forsprang. Albert Einstein kunne heller spilt 8. Sc3 Sxc3 9. dxc3 Le6 10. a4 b4 11. Sxe5 Sxe5 12. Txe5 Ld6. Men valgte i stedet å spille 8 a4. Men det spilte egentlig ikke noen rolle da Robert Openheimer svarte med å spille 8…b4. Noe som var et dårligere valg enn dersom Oppenheimer hadde spilt 8… Sc5 i stedet, methinks.

Men den virkelig store feilen Robert Oppenheimer gjorde var å spille 11…f6. Her kunne Oppenheimer med fordel heller spilt 11… Le6 12. Sd2 Dc8 13. d4 Sxb3 14. Sxb3 Sf5 15. Sc6 Dd7 16. Sba5, noe som ville resultert i at Oppenheimer kanskje kunne ha vunnet over Einstein.

Både Albert Einstein og Robert Oppenheimer var gode sjakkspillere. Noe mange var på den tiden. Likevel er det en del kontrovers rundt dette sjakkpartiet, da noen hevder at Albert Einstein ikke møtte Robert Oppenheimer før etter andre verdenskrig. Men det er veldig plausibelt at partiet er ekte, da både Einstein og Oppenheimer bodde i USA i 1933. Videre var begge sterkt involvert i forskning innen fysikk.

For å studere partiet mellom Albert Einstein kan du trykke på knappene under boksen nedenfor. Eller du kan trykke på trekkene i notasjonen for å se posisjonene.

Følg Ymte.no