Statseid investeringsselskap vil gi sharia-lån til Somalia

Hamar Weyne markedet i den Somaliske hovedstaden Mogadishu. Foto: AMISOM Public Information, Stuart Price. Lisens CC0 1.0

Det statlig eide investeringsselskapet Norfund vil gi lån med sharia betingelser til bedrifter i Somalia. Lånene skal gis til “mennesker man regner med man kan stole på”.

Norfund skriver i en pressemelding at de ønsker å skaffe til veie 82 millioner kroner. Disse midlene skal investeres i små og mellomstore bedrifter i Somalia. Gjennomsnittlig investeringsbeløp i de lokale bedriftene vil være i overkant av 2 millioner kroner.

Norfund vil bruke et investeringsinstrument som kalles “Murabaha”, som kan brukes i henhold til sharia. Dette forutsetter at lånet skal tilbakebetales i sin helhet pluss et avtalt tillegg. For å unngå renteforbudet i islam vil lånet tilbakebetales i en komplisert serie transaksjoner.

Somalia har hverken et fungerende rettsvesen eller velfungerende styremyndigheter.

Avtroppene Norfund-sjef, Kjell Roland, ble intervjuet av Finansavisen igår (papir, s 24-25). Som svar på spørsmål om risiko og hvordan lånene skal kreves inn, svarte Roland:

“Rettsvesenet fungerer ikke som i Norge, så utlånene er knyttet til sosial kontroll. Man låner til mennesker man regner med man kan stole på.”

På spørsmål om han ville investert sine egne penger, svarte Roland:

“Svaret er nei, jeg vil ikke sette mine egne sparepenger i dette”.

Kari og Ola Nordmenn har selvsagt ikke blitt spurt om de vil sette inn inn sine skattekroner i  høy-risiko sharia-lån til Somalia.

Norfund ble etablering i 1997 og er 100% statlig eid. Selskapet forvaltet i 2017 i overkant av over 16,8 milliarder kroner fordelt på over 770 selskaper. Styreleder i Norfund er tidligere Høyre-topp Kristin Clemet.

Følg Ymte.no