Tyskland: Lüneburg-skole avlyste julefest

I den tyske byen Lüneburg skal skolen Gymnasium Johanneum ha bestemt at julefesten måtte avlyses. Julefesten på skolen ble avlyst med tanke på ikke-kristne studenter.

AVLYSTE JULFEST: Gymnasium Johanneum i Lüneburg. Her vises hovedinngangen sett fra sørøst. FOTO: Stonecello/Wikimedia Commons
AVLYSTE JULFEST: Gymnasium Johanneum i Lüneburg. Her vises hovedinngangen sett fra sørøst. FOTO: Stonecello/Wikimedia Commons

Ifølge den tyske avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung blir avgjørelsen om å avlyse den tradisjonelle julefeiringen nå kritisert av flere kirker, og av muslimer.

«Skolen Gymansium Johanneum i Lüneburg kan se tilbake på en 600 år lang historie – og ser samtidig på seg selv som en «pioner for moderne og fremtidsrettete innovasjoner». Som er slagordet på skolens hjemmeside», skriver Hanoversche Zeitung, og fortsetter:

«Spørsmålet om hva som er moderne og fremtidsrettet har nå skapt en kontrovers ved skolen. Nå som de har besluttet å organisere julefester i de enkelte klassene – for å ikke diskriminere ikke-kritsne studenter.»

Frivillig deltakelse på julefest

I stedet for å arrangere én stor julfest for hele skolen, som er tradisjonen. Blir det nå heller arrangert små julefester i hver enkelt klasse på skolen. Hvor deltakelse er frivillig. Dette for å ikke såre følelsene til ikke-kristne.

Den tyske avisen NDR melder at det er klager fra en muslimsk elev ved skolen i fjor som nå gjør at julefesten avlyses.

NDR skriver at skolens rektor har kommet med en kommentar til avlysningen av julefesten.

«Til tross for flere forespørsler fra NDR, ville ikke rektor ved Johanneum Gymnasium i Lüneburg kommentere avlysningen av julefesten. Nå bekrefter han i en skriftlig melding at en hendelse med en muslimsk elev i fjor, gjør at han nå instruerer lærerne til å innta en mer «sensitiv tilnærming» til kristne julesanger», skriver NDR.

NDR skriver også at den muslimske eleven hadde forlatt musikktimene når kristne julesanger ble sunget.

Det religiøse utvalget av elever, foreldrerepresentanter og lærere hadde på grunn av dette besluttet å avlyse julefesten i år.

Muslimer kritiserer avgjørelsen

Ifølge den tyske avisen Hanoversche Zeitung har lederen for den lokale muslimske foreningen Shura, Recep Bilgen, kritisert skolens avlysning av julefesten.

– Skolen har skapt en unødvendig diskusjon med sin forhastede handling, uttalte Bilgen til Hanoversche Zeitung.

Han frykter ifølge avisen at avlysning av julefeiringer har en tendens til å øke fordommene mot muslimer.

– Faktisk omtalte AFDs formann Alexander Gauland denne hendelsen i Lüneburg, og omtalte det som islamisering av samfunnet. Hvis denne muslimske studenten [som har klaget på julesanger red.anm.] ikke kan leve med julesanger, bør vedkommende heller velge en kultur hvor den ikke er plager, uttalte formannen i den lokale muslimske foreningen.

Hanoversche Zeitung melder avlsutningsvis at den nasjonale migrasjonskommisæren, Doris Schröder-Kopf, oppfordrer folk til å holde «indignasjonen over dette enkeltstående tilfellet om en skole innenfor rimelighetens grenser».

NB!
Ymte tar forbehold om feil i vår oversettelse fra de tyske avisene. Vi ber våre lesere om tilbakemelding dersom dere oppdager noe som ikke stemmer – eller om det er noe mer vi bør ta med. 

Her er lenke til de opprinnelige artiklene i tyske avisene:

Hanoversche Zeitung: Lüneburger Schule verzichtet auf Weihnachtsfeier
NDR: Rektor äußert sich zu abgesagter Weihnachtsfeier

Følg Ymte.no