Vannkrise i Cape Town vekker politiske spøkelser

Photo via Good Free Photos

Panikken begynner å spre seg i Cape Town, Sør-Afrika. Lokale myndigheter har varslet at byen allerede i mai kan gå tom for vann.

Myndighetene frykter anarki og uro når vannkranene stenges. Bak krisen skjuler det seg gamle politiske feider.

Cape Town er nå i sitt tredje år med alvorlig tørke. Den alvorlige vannsituasjonen har vært kjent i en periode.

Befolkningen trodde myndighetene kunne avverge en krise ved å grave nye brønner og bygge vannbehandlingsanlegg. Ny infrastruktur har derimot blitt nedprioritert. Myndighetene har fokusert på politiske virkemidler for å redusere vann forbruket, slik som offentlig ydmykelse av de som bruker mye vann.

Vannmagasinene rundt Cape Town har derimot blitt tømt raskere enn forventet. Husholdninger og bedrifter har ikke spart så mye vann som regjeringen håpet på i løpet av den tørre sommeren.

Foto: Wikipedia, Public Domain

Byens borgermester Patricia de Lille, konfronterte byens innbyggere med den nye realiteten. Hun uttalte den 18. januar «Vi har nådd et punkt uten retur.»

Katastrofeplanen
Vannforsyningen til byen er nå alvorlig truet, og myndighetene har varslet en katastrofeplan. Planen vil igangsettes når vannnivået faller til 13,5 prosent av kapasiteten, noe myndighetene tror vil skje allerede i mai.

Vannkranene stenges da over hele Cape Town.

Det vil fremdeles være vann til sykehus og andre essensielle tjenester. Byens nær fire millioner innbyggere må derimot hente vannet de trenger fra 200 ulike distribusjons punkter. Hvert distribusjons punkt vil forsyne 20 000 mennesker med vann.

Myndighetene frykter at en slik situasjon kan føre til anarki. Det har allerede vært tilløp til voldelige konfrontasjoner ved naturlige vannkilder rundt om i byen. Handelsmenn og distributører er også anklaget for å spekulere i den prekære situasjonen og for å ha økt prisen på flaskevann kraftig.

Skoler i Cape Town har nå bedt om at elever tar med seg fem liter vann hver dag, siden skolene ikke har nok vann til å skylle toalettene.

Myndighetene frykter også utbrudd av sykdommer.

Mange årsaker til vannkrisen
Siden 1995 har Cape Towns befolkningen økt 79 prosent, fra 2,4 til dagens 4,3 millioner. Årsaken til befolkningsøkningen er intern migrasjon av arbeidssøkende mennesker. Vannforsyningen har i samme periode kun økt med 15 prosent. Denne store forskjellen har over tid ført til restriksjoner på bruk av vann.

Mange kritiserer nå myndighetene for å ha fokusert for mye på konserveringspolitikk, og for lite på utvikling av ny infrastruktur, slik som desalineringsanlegg.

Foruten dårlig planlegging og politisk uenighet om hvordan krisen skal håndteres, er den pågående tørken også en viktig årsak til dagens vannkrise. Regnfallet har vært rekordlavt de siste tre år. Dette har medført mindre oppsamling i vannmagasinene som forsyner byen.

Fra vannkrise til korrupsjonsanklager
Borgermester De Lille sin popularitet er synkende på grunn av vannkrisen, og korrupsjonsanklager har blitt rettet mot henne av partiet Democratic Alliance (DA). Borgermester De Lille anklager DA for misbruke vannkrisen til å spre falske rykter om henne.

De Lille var en sentral pådriver i korrupsjons etterforskningen av regjeringens innkjøp av svenske Saab Gripen jagerfly i 1998. Etterforskningen ledet av De Lille konkluderte med at mer enn én milliard rand (omtrent 600 millioner norske kroner) hadde blitt utbetalt i bestikkelser til selskaper og institusjoner hvor høytstående ANC-medlemmer hadde interesser.

Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Stefan Löfven, svensk statsminister og leder av Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP; “Socialdemokraterna“), var da en sentral figur i den Sør-Afrikanske korrupsjonsskandalen. Löfven var leder av fagforeningen IF Metall, som er assosiert med svenske LO.

I sitt engasjement i IF Metall etablerte Löfven viktige kontakter globalt, deriblant i Sør-Afrika. En av Löfvens politiske «kamerater» var Moses Mayekiso, generalsekretær i National Union of Metalworkers of South Africa (Numsa). Gjennom Löfven og Numsa hvitvasket Saab angivelig bestikkelser på over 30 millioner rand som var øremerket korrupte Sør-Afrikanske ANC politikere.

Löfvens rolle i skandalen ble ikke mindre opplagt da CosatuSør-Afrikas versjon av LO, sprang til hans forsvar på en måte kun «kamerater» gjør.

«Disse rapportene er ikke klassenøytrale, men har mer å gjøre med å påvirke valgresultatene i Sverige. Derfor har den herskende klassen i Sverige i samarbeid med sitt motstykke i Sør-Afrika smidd en giftig og uhellig allianse for å spore av muligheten for valgseier og økende makt til kamerat Stefan Löfven, nåværende leder av det sosialdemokratiske partiet, tidligere fagforeningsaktivist og leder av IF Metall. Denne kunnskapsløse strategien vil bli avvist av arbeiderklassen i Sverige!», uttalte Cosatu sine nettsider i 2012.

Nettverket med kulturmarxister som Stefan Löfven tilhører er verdensomspennende, og med en effektiv kollektiv hukommelse. Det er Löfvens globale nettverk som nå også rammer borgermester De Lille. Foruten korrupsjonsanklagene fra partiet Democratic Alliance går når også Cosatu (LO) i strupen på De Lille. Tony Ehrenreich, selv-erklært kommunist, leder i lokalavdelingen i Cosatu og politiker i det regjerende sosialdemokratiske partiet ANC, har i en årrekke anklaget De Lille for korrupsjon, uten å legge frem noen beviser.

Følg Ymte.no