Ymte tester: Bitcoin-vaskeri

Skal du handle på det mørke nettet må du ha Bitcoin. Men da bør du «vaske» dem først.

Bitcoin i seg selv og Bitcoin-lommebøker er ikke veldig anonyme. I beste fall gir de bare såkalt pseudonymitet. Altså at dine Bitcoin er tilknyttet et pseudonym, eller et falskt navn. I praksis betyr dette at du er anonym så lenge ingen vet hvilken Bitcoin-adresse du bruker.

En slik anonymitet går lett i stykker når du handler med noen som kjenner din virkelige identitet. Eksempelvis når du handler med en venn eller bekjent, eller hvis du selger eller kjøper Bitcoin.

Ymte har testet EasyCoin og kan konstatere at vaskeriet fungerer helt som det skal.

Slik fungerer det

Tjenesten EasyCoin fungerer slik at de blander eller mikser bitcoins. Når du vasker Bitcoins slik betyr det at du får litt bitcoin fra alle brukerne som bruker vaskeriet, samt fra et Bitcoin-lager som vaskeriet selv har. Litt som å stokke en kortstokk, men langt mer avansert. I tillegg ser EasyCoin ut til å ha mange brukere.

Slike «vaskerier» hjelper deg med å forbli anonym når du bruker Bitcoin. Delvis fordi de er en skjult tjeneste, og ingen vet hvem de egentlig er. Men også fordi du som bruker kan føre bitcoin fra ett vaskeri til et annet, og dermed få valutaen vasket ekstra. At disse vaskeriene er anonyme tjenester, og ingen riktig vet hvem de er, gjør at de ikke trenger å følge vedtatte retningslinjer og regelverk for digital valuta. Ikke trenger de å gi ut informasjon om transaksjoner til myndigheter på forespørsel heller – for igjen, ingen vet hvem de egentlig er. Teoretisk sett.

Handel på det mørke nettet

Man skulle kanskje tro at handel på det mørke nettet er risikabelt. I og med at ingen vet hvem noen er eller hvor de befinner seg. Derfor er nettbutikkene satt opp slik at selgerne har en rating. Litt som på kjente tjenester på clearweb som eBay. Videre er det slik at Bitcoin som brukes i transaksjoner gjerne går gjennom en mellomtjener som oppfyller betalingen når kjøper har fått varene sine og bekreftet dette i tjeneren. Slik kan ingen lure hverandre. Litt som en slags moderne versjon av postoppkrav.

Når man handler på det mørke nettet er det også viktig å huske at noen av varene kan være ulovlige. De kan være stjålet, slik kredittkortene man kjøper gjerne er. Eller varene kan være oppført på dopinglister eller regulert i de enkelte lands lover for våpen eller annet skadelig materiale. Vis derfor forsiktighet når du kjøper ting på det mørke nettet. Sett deg inn i gjeldende lover og regler for der du bor.

Følg Ymte.no